Vjera u ono što radimo, donosi sjaj u našim očima i potiče toplinu u srcima onih koji promatraju naš rad 

U ovotjednoj emisiji Sitan kamen do kamena urednika i voditelja Vedrana Vidović gosti su bili članovi obitelji Martinić iz Garešnice. Tema razgovora je ljubav prema glazbi i hrvatskoj tradiciji.

Roditelji Vjekoslav i Romana zaljubljenici su u tradicijsku kulturu i neumorni graditelji pozitivnih priča u svojoj sredini. Uz njih odrasta njihov sin Filip koji se obrazuje i postaje profesionalno angažiran u Nacionalnom ansamblu Lado.

Puni energije svjedoče svoju ljubav za tradicijom i donose je na jedan poseban način.

Vjekoslav Martinić svoje glazbeno obrazovanje stjecao je  školujući se u Garešnici, Daruvaru i Vinkovcima. Od 2001. posvetio se folkloru i folklornoj glazbi, te naukovanju o tradicijskim glazbalima, što je rezultiralo osnivanjem FA „Zdenac“ iz Garešnice i osnivanjem Gareš’kog kulturnog centra u kojem radi kao voditelj kolegija za tambure G,D i A,E kvartnog sustava. U sklopu kulturnog centra radi i na poslovima naučnog istraživanja tradicijskih glazbala hrvatske, Vjekoslav predaje na više seminara i škola foklora. Od  2013.  Stalni je predavač u Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Matice iseljenika na odijelu  za tradicijska glazbala, koja zna svirati i proizvoditi. Vjekoslav je predavač na Seminaru folklora Hrvata u BiH i dugogodišnji prijatelj i suradnik UHAKUD u BIH. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skaladatelja i stručni  suradnik za tradicijska glazbala eminentnim stručnjacima na području folklorne glazbe, maestru Siniši Leopoldu, prof.  Vidi Baguru i voditelju Škole prof. Andriji Ivančanu. 2014. i 2015. godinu obilježava radom s tamburaškim orkestrima i tradicijskim sviračima izvan domovine, u gradovima Hannoveru, Munchenu, Stutgardtu u Njemačkoj i Baselu u Švicarskoj obučavajući mlade hrvatskoj kulturnoj baštini kroz pjesmu, sviranje i upoznavanje domovine putem tradicijskih glazbala. Kao izvrstan svirač, predavač, bavi se  izradom i proizvodnjom gotovo svih tradicijskih glazbala koja se ponovo sviraju u Hrvatskoj i izvan domovine. Za originalni suvenir Trstenice ili orgljice stalak za olovke i glazbala,  Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje mu 2012. priznanje Zeleni cvijet sa zlatnim znakom, a  2009. dobiva Povelju Grada Garešnice za rad u kulturi i promicanje tradicijskog naslijeđa. Od 2006. Trio Martinić koji vlada znanjem, iskustvom, prenošenjem i izvođenjem bogatog tradicijskog naslijeđa narodne kulturne baštine u Hrvata pojavljuje se na mnogim festivalima tradicijskih svirača kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu; u Italiji, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Njemačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, BiH i Makedoniji. Uz svestrane obveze, Vjekoslav je predsjednik i voditelj Gareš’kog kulturnog centra.

Romana Fezi Martinić,  od svoje treće godine počela se baviti folklorom. Bila je jedna od najmlađih članica KUD-a „Zeleni Gaj“ iz Gaja gdje je njen otac bio jedan je od osnivača, a ujedno i 20 godina voditelj toga KUD-a. Već kao mala putovala je, plesala i svirala i sudjelovala na velikim folklornim manifestacijama; Međunarodnoj smotri folklora, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima…

Dolaskom u Garešnicu 1998. kratko pjeva u zboru KUD-a“Graničar“ iz Garešnice, a onda počinje voditi Folklornu sekciju Srednje škole August Šenoa i postaje voditeljica KUD-a „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice. Sa supriguom Vjekoslavom 2001. osniva o KUD „Garešnički zdenac“ koji od 2003.  prerasta u sadašnji FA „Zdenac“-Garešnica, te mu je do danas voditeljica i predsjednca.

Godinu dana kasnije sa suprugom Vjekoslavom pokreće udrugu pod nazivom „Gareš’ki kulturni centar“ koji se bavi istraživačkim radom, te sudjeluje kao solista i voditelj vokalne skupine „MedjuWodje. U Etno sastavu „Trio Martinić“ uz tambure svira na tradicijskim glazbalima, te uz sina Filipa i supruga Vjekoslava odlazi na svjetske festivale uličnih svirača, sudjeluje u brojnim TV i radijskim emisijama, a tijekom ljeta  kako bi prezentirali Hrvatsku, a po ljeti su zajedno Trio Martinić su obiteljska turistička atrakcija na Jadranu. Angažirana je na mnogim seminarima folklora u Hrvatskoj prezentirajući plesove, dječje igre  s područja Bilogore, Moslavine i Zapadne Slavonije. Grad Garešnica prepoznao je vrijednost i značaj Gareš’kog kulturnog centra, a tako djelovanje Romane Fezi Martinić što potvrđuje i činjenica da je 2015. dobila Povelju Grada Garešnice za doprinos u kulturi, promociji Grada i radu s djecom.

Filipovo odrastanje od najranijeg djetinjstva vezano je uz ples, pjevanje i sviranje, što je uvjetovalo i njegov izraziti interes za glazbenu umjetnost. Već s osam godina roditelji ga upisuju u glazbenu školu za violinu i klavir, ali je već tada u međuvremenu svirao i mala tradicijska glazbala ( jedinku, dvojnice, diplicu, strančicu, okarinu, gajde). Kada je imao samo deset godina, Hrvatska turistička zajednica ga zajedno s roditeljima šalje na jedan svjetski festival u grad Ferraru u Italiji gdje  sviraju kao ulični svirači  prezentirajući   Hrvatsku. Od te godine do dan danas zajedno s roditeljima čini Trio Martinić. Nakon osnovne glazbene škole upisao je i učenik je Srednje glazbene škole za udaraljke u Zagrebu i Srednje škole za klasični balet – odjel za narodne plesove pri ansamblu Lado . Danas je zaposlenik ovog nacionalnog Ansambla.

Sve ove informacije dovoljan su razlog poslušati jedan ugodan ljudski razgovor kojega smo vodili u emisiji Sitan kamen do kamena.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne