Završeno 64. međunarodno vojno hodočašće u Lourdesu, nastupila i klapa Sveti Juraj HRM-a

Posljednji dan 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes, nedjelja 26. svibnja, započeo je međunarodnim euharistijskim slavljem u bazilici sv. Pija X. Misu je predvodio Papin izaslanik i tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s vojnim biskupima među kojima su bili i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan i vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, drugim vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima.

U propovijedi je mons. Gallagher rekao kako „papa Franjo izražava svoje zajedništvo s vama u molitvi i potiče vas da produbite svoju vjeru. Crkva danas slavi svetkovinu Presvetog Trojstva. Najvažnija stvar je ne toliko pokušati shvatiti otajstvo Presvetoga Trojstva, koliko ući u otajstvo kroz kontemplaciju i molitvu, kao što je Djevica Marija činila čitav svoj život“.

„Sveto pismo otkriva nam Božju neprestanu ljubav prema svome narodu čije patnje On vidi i dijeli. Bog dolazi među nas kako bi nam ponudio svoju ljubav i oslobodio nas ropstva tame. Po našem krštenju, potvrdi i euharistiji, Bog ulazi u naš život i donosi plodove duši koja ga prihvaća, tj. riječima Isusa Krista: ‘Ako me tko ljubi, čuvat će moje zapovijedi i moj Otac će ljubiti njega i k njemu će doći i u njemu se nastaniti’. Dragi prijatelji, u Lourdesu su vam vrata vjere širom otvorena. Razmatrajte Djevicu Mariju! Hranite svoju vjeru Riječju Božjom i sakramentima! Ne bojte se ispovijedati svoju vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga“.

Na misi su, među mnoštvom sudionika 64. međunarodnog vojnog hodočašća sudjelovali i hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima održana je svečana ceremonija kojim je zatvoreno 64. međunarodno vojno hodočašće. Zatvaranje je započelo svečanim ulaskom počasnih gardi svih zemalja sudionica sa stjegovima i uz pratnju vojnih orkestara. U jednome dijelu programa, razni sudionici međunarodnog vojnog hodočašća svjedočili su o tome što za njih znači hodočašće u Lourdes i koji su sve plodovi vojnog hodočašća.

Simboličnim gašenjem zavjetne svijeće završilo je u 64. PMI i potom najavljeno da će se iduće 65. međunarodno vojno hodočašće održati od 16. do 18. svibnja 2025. godine.

Na 30. hrvatskom vojnom hodočašću bila je i klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. I ove godine hrvatski vojnici, branitelji i policajci sudjelovali su u procesiji s kipom Gospe Lurdske sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice nastupila je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, koja je za vrijeme procesije sa svijećama otpjevala pjesmu ‘Ave Maria’, a impresivne kadrove i izvedbu pogledajte u nastavku.

”Na ovom istom mjestu smo se prvi put pojavili prije 23 godine. Posebna je radost i čast nastupiti u Lourdesu. Naša pjesma je bila zahvala Gospi za sve ove godine našeg postojanja. Ona je izraz prvenstveno naše vjere i pouzdanja u zaštitu naše Nebeske Majke, koju zovemo i Kraljicom Hrvata”, kazao nam je po završetku vojnog hodočašća stožerni narednik Marko Bralić, zapovjednik i solist klape Sveti Juraj HRM-a.

Klapa Sveti Juraj HRM-a snimila je i pjesmu ‘Ostani s nama Kraljice Mira’, objavljenu na CD-u povodom 40 godina Gospinih ukazanja, a i spot su za nju snimili u Međugorju. Tada su gostovali u našem programu, a Bralić nam je pričao kkao su prvi nastup imali upravo u Lourdesu na vojnom hodočašću.

”Osnovani smo u Lourdesu u znaku Gospe i možemo samo Gospi zahvaliti da nas je očuvala sve ove godine. Međugorje je mjesto gdje se na svakom koraku osjeća Božja prisutnost, Gospina prisutnost. Kao vjernici i ljudi koji prakticiraju svoju vjeru, presretni smo da smo danas ovdje”, kazao nam je tada Marko Bralić.

Tekst: Velimir Begić i IKA
Foto: Filip Klen/ Facebook: Klapa ‘Sveti Juraj’ – HRM

Klapa ‘Sveti Juraj’ HRM-a u Međugorju snimila kadrove za spot pjesme ‘Ostani s nama Kraljice Mira’

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne