Zdravko Terkeš u ‘Živim svoje snove’: Čovjek koji prestane sanjati krene umirati

Biti redatelj, snimatelj, scenarist i montažer u Bosni i Hercegovini  još uvijek se čini kao apstraktno i egzotično zanimanje koje je rezervirano za Hollywood, a da to baš i nije tako otkrio nam je Zdravko Terkeš, mladi Stočanin koji je kao dijete zavolio kameru i tu svoju ljubav pretvorio u posao koji danas uspješno radi. U emisiji Živim svoje snove otkrio je kako smatra da je ljubav mjera snova, da je ljubav ta koja sve definira i što više ljubavi ulažemo u život, u ljude koje susrećemo, u posao koji radimo život biva „snovastiji“. Iako je kako kaže zbog svoje nestrpljivosti diplomirao novinarstvo jer nije mogao čekati dvije godine da krene studij režije, tu želju je nedavno ostvario te trenutno radi na svom diplomskom radu iz režije. Već kao osnovnoškolac u videoteci je bio dobro poznat s obzirom da je u toj ranoj dobi imao po tisuću, dvije posuđenih i pogledanih filmova, a pred kraj osnovne škole otac mu je kupio prvu kameru. U polju iza kuće, sa svojim prijateljem Akijem,  napravio je prve redateljske i snimateljske korake koji su neslavno završili no nakon tih prvih propalih pokušaja učio je na greškama i shvatio da mu treba ideja, scenarij i priča koja će imati glavu i rep te su uspjeli  snimiti prvi film, ratnu baladu i do dana današnjeg nisu prestali snimati.

Talent, upornost i ogroman trud i rad su mu donijele i suradnje s Ivom Krešićem, Ornelom Višticom, Perom Eranovićem, Josipom Mlakićem od kojih je puno naučio, no ističe kako mu rad i s amaterskim glumcima pričinja izuzetno zadovoljstvo zbog originalnosti i autentičnosti koju donose. Iako je film njegova prva ljubav Zdravko snima i spotove, te  već godinama uspješno surađuje s fra Marinom Karačićem i ističe kako mu je to jedna od najdražih suradnji,  a nedavno je radio i spot za Tonija Cetinskog.

O kakvom se svestranom čovjeku radi govori i činjenica da je u rodnom Stocu osnovao Inicijativu, udrugu građana koja za cilj ima unaprijediti kvalitetu života i kulturu življenja kroz organizaciju kulturnih, umjetničkih, edukativnih i humanitarnih aktivnosti  i ta Inicijativa uspješno djeluje već šest godina, brojeći iza sebe brojne projekte, poznati Smart fest i Advent u Stocu, a Zdravko je od početka i u priči Stolačke tarče, nadaleko poznatog  srednjovjekovnog sajma. Iz ljubavi prema rodnom gradu  nastala je i Stolačka rapsodija, promotivni turistički film o ljepotama Stoca za kojeg ovaj mladi redatelj kaže da je prijepis boli s obzirom da se u vrijeme dok ga je radio preselio u Ljubuški, te su mu oči bile veće, pogled oštriji i jasnije je mogao vidjeti ljepote kojima Stolac obiluje. Za kraj je istaknuo da čovjek koji prestane sanjati krene umirati, te tako i on ima nedosanjane snova i cilj prema kojem korača, koji ga čini budnim, živim, a  putovanje do tog cilja je ono što čini život životom.

Cijela emisija Živim svoje snove dostupna je našem YouTube kanalu.

Antonija Bubalo

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne