Fra Junior Mwamba Ngongo: Pripremite put. Evo vašeg Boga!

Prije svega, želim dati poruku svim kršćanima pogotovo u ovom vremenu došašća u vrijeme pandemije, a ta poruka glasi: doći će taj dan; Bog je to obećao i vjeran je onaj koji nas je pozvao da živimo u zajednici s njegovim Sinom. Taj će dan doći, ali ne znamo ni dan ni sat, a doći će za one koji će biti budni, budni u svojoj nadi, a ono što nas drži budnima je vjernost i ljubav koja traje, koja se opire vremenu i koja donosi plod u svakodnevici. Bog nema vremena doći, a nema vremena doći ni Sin Božji. Zbog toga ga u molitvi i službi trebamo promatrati u svako doba, navečer, u ponoć, kad pijetao zakukuriče i ujutro.

„Ali usred vas stoji Onaj koga vi ne poznajete“

Evanđelje nam danas daje prvo svjedočanstvo o Krstitelju. Dakle, kako nazvati tog strastvenog govornika? Ivan Krstitelj zaslužuje nadimke munja, lavina, potres jer su njegove riječi i njegovi postupci odrješiti i strogi. On najavljuje Mesiju i potiče Izraelce da pripreme srca za njegov dolazak, oslobađajući se onoga što ih opterećuje i ispravljajući misli. Ali to je grub jezik, pun zanosa (oduševljenja). Preteča nema Isusovu laganu ruku na ranama srca. On je kirurg koji ih ogoljuje, pretražuje i orezuje bez milosti. Ako zanemarimo dugi proslov, tu započinje evanđelja po Ivanu. Prvi dan Krstitelj svjedoči o sebi i govori što nije. Drugog će se dana njegovo svjedočenje odnositi na Isusa; napokon, trećeg će dana poslati vlastite učenike da slijede Isusa. Stoga nailazimo na isti napredak kao u proslovu, gdje je rečeno o Krstitelju da on nije Svjetlo, da mora svjedočiti za Svjetlo kako bi svi po njemu došli do vjere.

Budući da si je uzeo za pravo krstiti, Židovi iz Jeruzalema poslali su k njemu svećenike i levite koji mu postavljaju pitanje »Tko si ti?«, koju ulogu ima. I Ivan im odgovara da se ne poistovjećuje ni s jednim eshatološkim likom kojeg imaju na umu. Kao što znate, u Isusovo je vrijeme većina Židova očekivala je kraljevskog Mesiju, Davidova sina; no neki su očekivali izravnu Božju intervenciju, bez zemaljskog Mesije. Neki su polagali sve nade u Sina Čovječjeg kojeg je opisao Daniel. Konačno, Eseni iz Kumrana čekali su za kraj vremena i proroka i mesijanskog kralja i mesijanskog svećenika, sve u jednom. Razumijemo zbunjenost vlasti u Jeruzalemu! Krštavajući, Ivan je činio eshatološki posao; njegova je poruka najavljivala Božju intervenciju; gomile su mu počele hrliti.

Štoviše, područje gdje je djelovao bilo je blizu esenskog središta na Mrtvom moru, a Jeruzalem je uvijek bio oprezan prema Esenima.

Na upite Ivan jasno odgovara: Ja nisam Krist“, nije mesijanski kralj kojeg mnogi čekaju. I dodaje: Ja nisam Ilija. Zapravo, još se od povratka iz progonstva očekivalo se da će se Ilija vratiti prije Gospodnjeg dana, da posljednji put pozove ljude na obraćenje. Sada je Ivan nosio isti ogrtač kao Ilija, a grubost njegove poruke podsjećala je na drevnog proroka. Ali Ivan je izričit: on nije Ilija i nije svjestan da ispunjava svoju ulogu. Zapravo, Isus je taj koji u Matejevu evanđelju (11,14) poistovjećuje Ivana Krstitelja s Ilijom, a teologija prvih kršćana prepoznaje Ivana na isti način: za njih, Ivan Krstitelj ispunio je, u odnosu na Isusa, misiju predviđenu za Iliju za dan Gospodinovog dolaska.

Ali izaslanici inzistiraju: Jesi li Prorok? U njihovom je umu on prorok poput Mojsija, koji je najavljen u židovskoj tradiciji u Ponovljenom zakonu (18,15). Ivan se ne prepoznaje ni u tom slavnom liku. U svojim očima on je samo glas. Nije neko već poznato lice niti jedan od heroja koje je Izrael očekivao, nije ništa osim glasa koji viče u pustinji Poravnajte put Gospodnji.

Već je postojala ta proročka poruka utjehe Izraelu: trebalo je Gospodinu pripremiti ravnan put, put kojim će koračati na čelu svog naroda i vratiti ga iz Babilona. Samo su ovaj put ljudi robovi u svojoj zemlji, robovi vlastitog grijeha; a samo Bog je taj koji korača i koji dolazi.U našem suvremenom svijetu, slomljenom tolikim ropstvima, kada je tako teškopronaći putove do istinske slobode, Isus želi da Crkva i dalje govori kao glas, ali glas koji se i dalje možemo čuti, glas pustinje, glas koji neumorno ponavlja, u ime Boga; Tješi, utješi moj narod. Pripremite put. Evo vašeg Boga!

Fra Junior Mwamba Ngongo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne