Fra Renato Galić na blagdan sv. Faustine: Svi smo pozvani darovati oproštenje i širiti ljubav

Danas, na blagdan sv. Faustine Kowalske, slavljena je u Šurmancima, jednoj od filijala župe Međugorje, sveta misa koju je predslavio međugorski svećenik fra Renato Galić.

On je kazao kako se kroz Stari Zavjet vidi da je Bog uvijek bio uz svoj narod te da se slično događalo kroz povijest Crkve. U tešklim vremenima Bog je uvijek podizao određene ljude, određene svece koji su u tom trenutku učinili određenu promjenu i donijeli dobitak Crkvi.

Fra Renato je u svojoj propovijedi govorio o tome kako se Bog javio preko sv. Faustine, koja je najveći dio svoga života provela u samostanu, javlja joj se i ponovno stavlja na vidjelo onu svoju najljepšu osobinu – Božje Milosrđe.

”I tu osobinu Crkva nikada nije zaboravila kroz povijest. Crkva je uvijek trudila se i opraštati grešnicima i uvijek je poticala ljude na opraštanje, ali zahvaljujući sv. Faustini i ukazanjima Milosrdnog Isusa koja je ona imala u samostanu, ponovno izlazi na vidjelo ta lijepa Božja osobina. I evo… danas na blagdan sv. Faustine Crkva pred nas stavlja Evanđelje koje govori o milosrđu, odnosno o milosrdnom Samarijancu. Jedan učenik pita Isusa: ‘Tko je moj bližnji?’, Isus mu preko primjera, navodeći primjer svećenika, levita i Samarijanca izražava da je naš bližnji onaj s kojim živimo i s kojim boravimo. I upravo prema takvim ljudima, prema neznatnima smo dužni pokazivati Božje milosrđe”, kazao je fra Renato Galić, napominjući kako nam Bog svoje milosrđe daruje bezuvjetno, opraštajući nam grijehe te nas ”poziva da oprostimo sami sebi, da prihvatimo sebe, svoje slabosti, svoje grijehe…”

”To oproštenje koje nam Bog besplatno daruje je i poziv svima nama da i mi besplatno darujemo oproštenje jedni drugima i da tako međusobno širimo ljubav”, kazao je fra Renato Galić.

U filijalnoj crkvi u Šurmancima čuva se i slika Milosrdnog Isusa koju su darovali hodočasnici iz Trenta. Slika je to pred kojom se dogodilo čudo ozdravljenja, a koje je uzeto kao dokaz svetosti sv. Faustine u procesu njezine kanonizacije.

”Kada je papa Ivan Pavao II. Faustinu trebao proglasiti svetom, bilo je potrebno jedno čudo, koje se dogodilo upravo pred ovom slikom koju mi imamo na oltaru naše crkve. Čovjek koji je ozdravio pred tom slikom bio je Ugo Festa, koji je bolovao od distrofije mišića, epilepsije, vid mu je bio 70 posto oštećen… Bio je prikovan za kolica i liječnici su mu rekli da ga samo molitva može ozdraviti. On se tri dana molio ispred slike, a četvrti je dan ozdravio”, prepričao nam je župljanin Ljubo Jovanović, koji se brine o crkvi u Šurmancima.

Crkva u Šurmancima posvećena je 2002. godine upravo Božjem milosrđu i brojni vjernici hodočaste u ovu crkvu kako bi pred likom Milosrdnog Isusa molili krunicu u čast Božjeg Milosrđa, preporučujući se Njegovoj ljubavi i milosrđu, na blagdan sv. Faustine dolaze hodočasnici iz susjednih župa, ali i cijelog svijeta.

U ovoj filijalnoj crkvi u Šurmancima uz sliku Milosrdnog Isusa čuva se i djelić tijela sv. Faustine i relikvije sv. Ivana Pavla II.

”Relikviju sv. Faustine je iz Splita donio pokojni međugorski župnik fra Leonard Oreč. Relikvija sv. Faustine je relikvija prve kategorije – dio tijela, a relikviju sv. Ivana Pavla II. donio je jedan đakon iz Rima. Relikvija je dio albe i moglo bi se kazati da je to relikvija druge kategorije”, objasnio nam je Jovanović, a detaljnije o svemu ovome doznajte iz audiozapisa koji smo danas, na blagdan sv. Faustine, emitirali u Popodnevnom mozaiku.

Mateo Ivanković i Velimir Begić
FOTO: Mateo Ivanković/ICMM

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne