Fra Robert Jolić: Međugorje je postalo žarište molitve krunice u čitavome svijetu

Papa Franjo pozvao je jučer na općoj audijenciji vjernike da u marijanskom mjesecu listopadu ponovno otkriju ljepotu krunice. O krunici ćemo govoriti i u današnjim Međugorskim minutama.

”Danas se slavi Blažena Djevica Marija od Krunice. Pozivam sve da ponovno otkriju, osobito u ovom mjesecu listopadu, ljepotu molitve krunice, koja je tijekom stoljećâ jačala vjeru kršćanskoga naroda”, rekao je Papa Franjo jučer, na spomen Blažene Djevice Marije od Krunice, vjernicima na općoj audijenciji, i dodao kako je ”Gospa je u svojim ukazanjima često pozivala vjernike da mole krunicu, posebno kao odgovor na prijetnje koje su se nadvijale nad svijetom. I danas, u ovo vrijeme pandemije, prijeko je potrebno primiti se krunice i moliti za nas, za naše voljene i za sve ljude”, poručio je Sveti Otac, prenosi IKA.

U današnjim Međugorskim minutama o Krunici, koja je bila najdraža molitva sv. Ivana Pavla II, govorio je fra Robert Jolić. Njegovo promišljanje donosimo u nastavku, a pogledati ga možete i u večerašnjim Vijestima iz Međugorja, koje na našim videoplatformama emitiramo nakon večernjeg molitvenog programa.

Redovito se smatra da su upravo mjeseci svibanj i listopad najljepši u čitavoj godini. Upravo je ta dva mjeseca Crkva od davnina posvetila Blaženoj Djevici Mariji: u tim mjesecima molimo zajednički Gospinu krunicu i Litanije te častimo Majku Mariju, koja je rodila Sina Božjega i time, kao i svojim svetim životom, postala su-spasiteljica svijeta.

Krunica je najpopularnija kršćanska molitva. I najjednostavnija za moljenje. Krunicu objesimo u auto, držimo o zidu u kući, nosimo kao prsten na ruci, kao narukvicu, čak kao naramenicu. Pa, kao ogrlicu naši su hrvatski vojnici nosili krunicu. Vjerovali da ih Gospa čuva i štiti u ratu.

Pa i ako je krunica veoma jednostavna za molitvi, ona tako divno razmatra najveće tajne kršćanske vjere. Ona tako krasno zbori o Isusovu začeću, rođenju i djetinjstvu; o njegovoj muci i smrti; o njegovu slavnom uskrsnuću, kao i o uznesenju njegove Majke Marije i krunjenju za kraljicu neba i zemlje. Reklo bi se da tim trima klasičnim otajstvima krunice nedostajalo još jedno otajstvo, ono o Isusovu javnom djelovanju, i da je upravo po božanskom nadahnuću sada već pokojni i u najkraćem mogućem roku proglašen svetim papa Ivan Pavao II. prije koje desetljeće uveo i Otajstva svjetla, u kojima se razmatra o Isusovu navještaju Kraljevstva nebeskoga, njegovim čudesima, preobraženju na Gori i ustanovi sakramenta svete Euharistije.

Tako danas moleći sva otajstva krunice zapravo razmatramo tajnu Božjeg spasiteljskog djela preko svoga Sina Krista Gospodina. Tako uviđamo da je ljudska povijest zapravo ujedno i povijest spasenja – Božjeg providonosnog i spasonosnog zahvata u naš ljudski svijet.

Spomenuti papa Ivan Pavao II. izjavio je o krunici sljedeće: „Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini! U krunici više puta ponavljamo riječi koje je Djevica Marija čula od Arkanđela i od svoje rođakinje Elizabete. Crkva prihvaća te riječi. Može se reći da je krunica molitveni komentar, molitveni tumač koji raspravlja o čudesnoj prisutnosti Majke Božje u tajni Krista i Crkve…“

Činjenica je da je upravo Međugorje u posljednjim desetljećima postalo žarište molitve krunice u čitavome svijetu, upravo se odavde krunica počela nezadrživo širiti po čitavome svijetu. Moli se u crkvama, u molitvenim zajednicama, mole je toliki pojedinci u čitavome svijetu. Stoga svima želimo radosno i spasonosno druženje s Majkom Božjom u molitvi krunici u ovome mjesecu listopadu; neka Marija usliši vaše molitve, olakša vam životne poteškoće, ohrabri u bolesti i obraduje u radosnom susretu s Bogom i braćom ljudima!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne