11.5 C
Međugorje
30.10.2020.

Fra Robert Jolić: Međugorje je postalo žarište molitve krunice u čitavome svijetu

Papa Franjo pozvao je jučer na općoj audijenciji vjernike da u marijanskom mjesecu listopadu ponovno otkriju ljepotu krunice. O krunici ćemo govoriti i u današnjim Međugorskim minutama.

”Danas se slavi Blažena Djevica Marija od Krunice. Pozivam sve da ponovno otkriju, osobito u ovom mjesecu listopadu, ljepotu molitve krunice, koja je tijekom stoljećâ jačala vjeru kršćanskoga naroda”, rekao je Papa Franjo jučer, na spomen Blažene Djevice Marije od Krunice, vjernicima na općoj audijenciji, i dodao kako je ”Gospa je u svojim ukazanjima često pozivala vjernike da mole krunicu, posebno kao odgovor na prijetnje koje su se nadvijale nad svijetom. I danas, u ovo vrijeme pandemije, prijeko je potrebno primiti se krunice i moliti za nas, za naše voljene i za sve ljude”, poručio je Sveti Otac, prenosi IKA.

U današnjim Međugorskim minutama o Krunici, koja je bila najdraža molitva sv. Ivana Pavla II, govorio je fra Robert Jolić. Njegovo promišljanje donosimo u nastavku, a pogledati ga možete i u večerašnjim Vijestima iz Međugorja, koje na našim videoplatformama emitiramo nakon večernjeg molitvenog programa.

Redovito se smatra da su upravo mjeseci svibanj i listopad najljepši u čitavoj godini. Upravo je ta dva mjeseca Crkva od davnina posvetila Blaženoj Djevici Mariji: u tim mjesecima molimo zajednički Gospinu krunicu i Litanije te častimo Majku Mariju, koja je rodila Sina Božjega i time, kao i svojim svetim životom, postala su-spasiteljica svijeta.

Krunica je najpopularnija kršćanska molitva. I najjednostavnija za moljenje. Krunicu objesimo u auto, držimo o zidu u kući, nosimo kao prsten na ruci, kao narukvicu, čak kao naramenicu. Pa, kao ogrlicu naši su hrvatski vojnici nosili krunicu. Vjerovali da ih Gospa čuva i štiti u ratu.

Pa i ako je krunica veoma jednostavna za molitvi, ona tako divno razmatra najveće tajne kršćanske vjere. Ona tako krasno zbori o Isusovu začeću, rođenju i djetinjstvu; o njegovoj muci i smrti; o njegovu slavnom uskrsnuću, kao i o uznesenju njegove Majke Marije i krunjenju za kraljicu neba i zemlje. Reklo bi se da tim trima klasičnim otajstvima krunice nedostajalo još jedno otajstvo, ono o Isusovu javnom djelovanju, i da je upravo po božanskom nadahnuću sada već pokojni i u najkraćem mogućem roku proglašen svetim papa Ivan Pavao II. prije koje desetljeće uveo i Otajstva svjetla, u kojima se razmatra o Isusovu navještaju Kraljevstva nebeskoga, njegovim čudesima, preobraženju na Gori i ustanovi sakramenta svete Euharistije.

Tako danas moleći sva otajstva krunice zapravo razmatramo tajnu Božjeg spasiteljskog djela preko svoga Sina Krista Gospodina. Tako uviđamo da je ljudska povijest zapravo ujedno i povijest spasenja – Božjeg providonosnog i spasonosnog zahvata u naš ljudski svijet.

Spomenuti papa Ivan Pavao II. izjavio je o krunici sljedeće: „Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini! U krunici više puta ponavljamo riječi koje je Djevica Marija čula od Arkanđela i od svoje rođakinje Elizabete. Crkva prihvaća te riječi. Može se reći da je krunica molitveni komentar, molitveni tumač koji raspravlja o čudesnoj prisutnosti Majke Božje u tajni Krista i Crkve…“

Činjenica je da je upravo Međugorje u posljednjim desetljećima postalo žarište molitve krunice u čitavome svijetu, upravo se odavde krunica počela nezadrživo širiti po čitavome svijetu. Moli se u crkvama, u molitvenim zajednicama, mole je toliki pojedinci u čitavome svijetu. Stoga svima želimo radosno i spasonosno druženje s Majkom Božjom u molitvi krunici u ovome mjesecu listopadu; neka Marija usliši vaše molitve, olakša vam životne poteškoće, ohrabri u bolesti i obraduje u radosnom susretu s Bogom i braćom ljudima!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Putovi kojima je teško ići

Ovih dana vratio sam se s jednog hodočašća. Naime, s grupom prijatelja bio sam na Caminu tj. putu sv. Jakova na otoku Krku. To...

Dobar učitelj stvara dobru generaciju

Danas, 5. listopada obilježavamo svjetski Dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1996. godine kada je potpisana Preporuka...

Za tobom ću kamo god Ti pošao

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I dok su Isus i njegovi učenici išli putem,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...