10.6 C
Međugorje
23.01.2121.

Franjevačka ljubav prema BDM kroz tri knjige Informativnog centra Mir Međugorje

U prvoj ovojesenskoj emisiji Tolle lege predstavili smo nova izdanja ICMM. Riječ je o knjigama: Hodočasničke staze, fra Karla Lovrića, zatim o knjizi Obrisi franjevačke mariološke misli, dr. fra Miljenka Šteke i knjizi U školi Kraljice mira fra Marinka Šakote. Zajedničko knjigama je to da su one svaka na svoj način posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Knjiga Hodočasnike staze izdana u povodu 40. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju – uz bogatu ilustraciju fotografijama, kratku povijest hodočašća i povijest Gospinih ukazanja – predstavlja marijanska svetišta u svijetu.

Knjiga je podijeljena na marijanska svetišta i prošteništa u svijetu i marijanska svetišta i prošteništa u Hrvata. Dio radova iz ove knjige već objavljivan u Glasniku mira, za ”ovu knjigu koja je nastala iz ljubavi prema Gospi”, autor u predgovoru piše kako ”ima nakanu približiti čitatelje Gospi i preko Gospe Isusu i Njegovoj Crkvi”.

Jedan od razloga pisanja ove knjige je i to što ”ljudi rado čitaju o Gospinim ukazanjima po svijetu”.

”Ne samo o ukazanjima u Lurdu, Fatime, Guadalupe, bez obzira je li Crkva ta ukazanja priznala ili nije . petnaestak ih je priznala, a drugih dvjestotinjak je još uvijek na čekanju”, napisao je fra Karlo Lovrić u predgovoru.

Knjiga Obrisi franjevačke mariološke misli, autora dr. fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije sastavljena je od tekstova koji su prvotno objavljeni u Glasniku mira od 2010. do 2012. godine te su bili vođeni nakanom da se kako je autor u popratnoj riječi ove knjige napisao ”u kratkim crtama izloži razvoj franjevačke marijanske duhovnosti i mariološke teologije”.

”Kršćani se mole Mariji kao zagovornici još od trećeg stoljeća. Stara molitva zagovora, poznata kao Sub tuum presidium, zaziva je na sljedeći način: ”Pod obranu se tvoju utječemo, Sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena…” Mariju se odavno časti u katoličkoj umjetnosti i pobožnosti, veliča u liturgiji Crkve te priznaje u nauku. Katolička je crkva nezamisliva bez Marijina kipa. I povijest je Franjevačkog reda nezamisliva bez štovanja Marije, Majke Isusove, kao što to svjedoče stranice ove knjige”, napisao je u pogovoru za knjigu Obrisi franjevačke mariološke misli prof. dr. fra Anđelko Domazet.

Treća knjiga izišla nedavno u izdanju Informativnog centra Mir Međugorje je knjiga međugorskog župnika fra Marinka Šakote U školi Kraljice mira za koju je sam autor kazao da je nastajala godinama.

”Plod je to ponajprije vlastitog osluškivanja glasa Kraljice mira, naše nebeske Majke, a potom izgovorene riječi pri vođenju više desetaka obnova u postu i molitvi, brojnih kateheza i raznih prigodnih susreta s hodočasnicima u Međugorju i po svijetu”, napisao je u uvodu fra Marinko Šakota naglašavajući kako se nada da će ”hodočasnicima pomoći u osobnom rastu i sazrijevanju”, ali bi volio i ”da dođe u ruke onih koji još uvijek nisu upoznali ovu školu kako bi im bila poticaj u odluci da prihvate ruku Majke i Učiteljice te postanu širitelji Radosne vijesti i mira po svijeta”

”Duboko sam uvjeren da će svaki dobronamjeran čitatelj koji u ruke uzme fra Marinkovu knjigu doživjeti pravu opijenost Gospinom duhovnošću koja je plod njezine škole, koje se ne treba bojati, već odvažno u nju stupiti. Knjiga je pisana jednostavno i praktično da doista može poslužiti kao udžbenik u toj školi, ali i kao primjerice vrlo prikladno gradivo za duhovne vježbe ili osobno duhovno štivo”, napisao je u recenziji knjige U školi Kraljice mira fra Ivan Dugandžić.

Ove tri knjige u emisiji Tolle lege predstavio je direktor Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović. Urednica i voditeljica emisije je Vedrana Vidović, a emisija je dostupna i na našem youtube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Otkrij svoju moć!

Moć se definira na različite načine. Jezično, tom riječju označava se „raspolaganje snagom, sposobnošću ili sredstvima potrebnim za obavljanje čega“. Ti imaš više različitih...

Priča o dječaku koji nije odustao

Glenn je imao osam godina, kada je u njegovoj školi izbio požar, u kojem je poginuo njegov trinaestogodišnji brat Floyd, a njega su vatrogasci...

Sveti Josip je 333 godine zaštitnik hrvatskog naroda

Sveta Stolica objavila je na svetkovinu Bezgrješnog začeća, 8. prosinca prošle godine, apostolsko pismo pape Frane "Patris corde" (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice...

Gdje si do sad?

Gdje si do sad? Otvorenih očiju brojim do sto, i malo preko, glasnije. Oko sebe se osvrćem, zakoračujem. Ne vidim te. Ne pronalazim te. Kao da te...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...