GOVORIMO HRVATSKI Crkvena, liturgijska ili sveta godina (blagdan Svetog Andrije)

Crkvena, liturgijska ili sveta godina se ne podudara s građanskom godinom. Ona počinje u nedjelju koja je bliža blagdanu sv. Andrije, koji se slavi 30. studenoga. (Ime Andrija dolazi od grčke riječi andreia, što znači „muževnost, hrabrost“. U vezi je s grčkom riječi aner, andros, osnova andr-. Od toga je i riječ andrologija, androlog  „ginekolog za muške“ i andragogija, andragog („odgojitelj odraslih“). Taj hrabri apostol, ribar završio je poput učitelja na križu, ali, navodno po vlastitoj želji malo drukčije, pa imamo i u prometu naziv Andrijin križ).  Svim Andrijama i Andrijanama sretan imendan!)

Blagdan sv. Andrije može biti u staroj ili u novoj godini.

Liturgijska godina prati važna zbivanja iz povijesti spasenja i redaju se odabrana čitanja u vezi s tim. Posebna su čitanja za godinu A, godinu B i C.                                                                

Kao što građanska godina ima godišnja doba, tako i crkvena godina ima različita vremena. Vrijeme iščekivanja dolaska Gospodnjega ima svoje ime. Zatim imamo božićno vrijeme, korizmeno vrijeme, uskrsno vrijeme itd.

Kako se zvalo i zove prvo vrijeme crkvene, liturgijske ili svete godine? To je pitanje vrlo složeno. Zato ćemo mu posvetiti nekoliko priloga.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne