Hrvati daruju kip sv. Jeronima Svetoj zemlji, a gradit će se i crkva hrvatskih svetaca i blaženika

O povezanosti Hrvata i današnjih hrvatskih prostora sa Svetom Zemljom govorili smo u emisiji Miris zavičaja 18.listopada.

Gost emisije bio je hrvatski franjevac konventualac Tomislav Glavnik, dugogodišnji voditelj hodočašća u Svetu Zemlju.

U planu je gradnja crkve hrvatskih svetaca i blaženika, postavljanje kipa sv. Nikole Tavelića u povodu 50. obljetnice njegove kanonizacije, te kipa sv. Jeronima u 1600. obljetnici njegove smrti.

”1600. obljetnica probudila je na jedan način sv. Jeronima iz kolektivne memorije cijelog našeg naroda te smo osjetili obvezu da ga počastimo raznim događanjima i kipom koji odlazi u Jeruzalem, a kip će biti postavljen na Sionu. Pisat će da je sv. Jeronim rođen na granici Panonije i Dalmacije, a to je danas Hrvatska”, rekao je, među ostalim, fra Tomislav.

Kipar Veno Jerković u bračkom je kamenu isklesao spomenik visine 2,2 m velikom svecu i naučenjaku s početka kršćanstva, a njegovo se kameno obličje trebalo povodom 1600 godina od njegove smrti postaviti u Svetoj zemlji.

”Svaki put kada dođem s hodočasnicima, Hrvatim iz cijelog svijeta posebno se zaustavimo u ćeliji gdje je živio sv. Jeronim i ćeliji gdje je umro. Postojala je i potreba da ispunimo želju blaženog Alojzija Stepinca koji je na svom hodočašću rekao da bi volio izgraditi kapelicu u Betlehemu. Mi vraćamo taj zavjet i kapelicu ćemo izgraditi u Betlehemu, a prije toga ćemo postaviti kameni kip. Ovaj kip dar je Hrvata Svetoj Zemlji”, kazao je fra Tomislav Glavnik, a opširnije o svemu ovome možete poslušati u emisiji ‘Miris zavičaja’ koju uređuje i vodi Milka Rozić.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne