Kako doći do rješenja problema?

Volite li zagonetke? Možda ste se susreli s onim zahtjevnim zadatkom koji od vas traži da jednim potezom, ne dižući olovku s papira, s četiri ravne linije spojite devet točaka koje su poredane u kvadrat u sredini kojeg se nalazi jedna od tih devet točaka. Znate o čemu se radi? Toliki su se slamali rješavajući ovaj zadatak. Mnogi su mislili da je on nerješiv i jako frustrirani odustajali bi. Ipak, zadatak nije nikakva varka niti je on nerješiv. Problem „nerješivosti“ nalazi se u okviru standardnog razmišljanja, što se u konkretnom slučaju odnosi na kvadrat koji tvori devet točaka. Da bi se ovaj zadatak riješio, potrebno je svojim potezom izići iz okvira kvadrata. Jedino tako moguće je pronaći rješenje.

Život kojeg živimo često je sličan zagonetkama. Nađemo se u situacijama koje su zahtjevne i koje od nas traže rješenje. Istina je da nitko drugi od nas ne traži rješenje. Mi smo ti koji od sebe očekujemo rješenje, a često ga ne uspijevamo pronaći. Obično smo tada jako frustrirani i što više postajemo svjesni da ne uspijevamo riješiti problem, tim više produbljujemo svoju frustraciju.

Nije problem što mi ne rješavamo problem. Naprotiv, mi se trudimo! Ipak, pravi problem je u tome što se ne usudimo razmišljati izvan okvira. Naš mozak voli poznate forme, voli sve uklopiti u poznate okvire. U psihologiji se to naziva perceptivni princip zatvorenosti. Na neki način mozak se ulijeni tj. mi se ulijenimo i prestanemo biti kreativni u traženju rješenja te se vrtimo u okviru poznatih obrazaca. Međutim, potrebno je odvažiti se izići iz okvira na koje smo se naučili i priviknuli. Potrebno je razbiti okvir vlastitih uobičajenih ponašanja. Potrebno je prijeći granice vlastitih načina razmišljanja. To ujedno znači biti spreman učiti nešto novo i ući u svojevrstan rizik. To znači tražiti izvan onog poznatog. Kada shvatim da ne nalazim rješenje svojih problema, a još uvijek uporno povlačim iste poteze u svojem životu, vrijeme je da pođem korak dalje, da iziđem iz tih okvira i pokušam učiniti nešto drugo. Vrijeme je da iziđem iz zone komfora i izložim se životu. No, mi se bojimo napustiti te okvire. U spomenutom zadatku nigdje nije rečeno da se ne smije izići izvan okvira kojeg predstavlja kvadrat. Ipak, čovjek se boji napraviti taj potez. Boji se nepoznatog. Boji se neizvjesnosti. Boji se slobode. Što dakle učiniti? Kada vidim da ne ide, a trudim se i već duže vrijeme nešto činim, valja mi izići izvan tog poznatog okvira ponašanja i pokušati činiti nešto novo, nešto što do sada nisam činio. To je kreativnost!

Hoću li odmah uspjeti? Ako smatram da je uspjeh pronaći brzo, jeftino i lako rješenje, onda ću vjerojatno postati još više frustriran. Uspjeh je da dajem sve od sebe, da se borim, da se trudim i da kreativno živim svoj život, bez obzira kada ću i hoću li uopće doći do željenog rješenja. To je uspjeh. Ponekad ne postignemo ono što smo željeli, ali možemo biti ponosni i mirni jer smo dali sve od sebe. To je uspjeh! Za taj iskorak traži se hrabrost. Bez hrabrosti, vjerojatno nikada neću izići izvan naučenih okvira i mnogi moji životni problemi ostat će neriješeni. Usto, sebe ću uvjeriti da su ti problemi nerješivi, pa ću tako umiriti svoju savjest i opravdati svoju lijenost koja će me spriječiti da u vlastitom životu pokažem kreativnost s kojom mogu živjeti darovano mi vrijeme. Da, možda će neki problemi ostati nerješivi. No, i onda kada ostanu nerješivi, ja ću biti miran jer sam dao sve od sebe. Nije bilo do mene!

Ovaj princip zatvorenosti može se odnositi na sva područja tvog života i na sve razine tvojih odnosa. Može se odnositi i na tvoj duhovni život. Možda si prestao rasti. Možda si prestao tražiti. Možda nemaš hrabrosti sebi postaviti pitanje. Možda ne odustaješ od brzopletih naučenih molitava. Možda si se pomirio s vlastitom mlakošću. Možda nemaš nikakvog zanosa. Sasvim ti odgovaraju okviri kojima si omeđio svoj odnos s Bogom. Ne znaš da ima života i izvan okvira. Ne znaš da smiješ napraviti potez kojim ćeš sam sebe iznenaditi. Ne slutiš da ti je Bog pripravio nešto i izvan okvira kojima si se zarobio. Otvori se! Odvaži se! Budi kreativan!

fra Josip Vlašić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne