19 godina od blagoslova crkvice Milosrdnog Isusa u Šurmancima

U nedjelju je mali Uskrs, a tada se slavi i nedjelja Božanskog milosrđa, zaštitnika filijalne crkve u Šurmancima u župi Međugorje. Na blagdan Božanskog Milosrđa u nedjelju 7. travnja 2002. blagoslovljena je crkva u Šurmancima posvećena Milosrdnom Isusu, a o samoj izgradnji crkve detaljno je u Glasniku mira u ožujku 2006. godine pisao fra Petar Vlašić, koji je u to vrijeme pastoralno skrbio za ovu filijalu, a kasnije bio i međugorski župnik. Njegov opis gradnje crkve prenosimo u cijelosti:

”Projekt izgradnje crkve pokrenuo je 1998. godine tadašnji međugorski župnik fra Ivan Landeka. Radovi su nastavljeni za župnikovanja dr. fra Ivana Sesara, a dovršeni za župnikovanja fra Branka Radoša. Jedna od najvećih poteškoća od samog početka bila je pronalazak prikladnog zemljišta.

Zahvaljujući trudu i upornosti pok. fra Ivana Bradvice, zemljište je nađeno i kupljeno 1999. godine. Nakon toga, pristupilo se izradi plana i prikupljanju potrebne dokumentacije za gradnju. Tadašnji župnik, fra Ivan Landeka, arhitektonski je plan povjerio Talijanu Micheleu Bergamascu. Priprema zemljišta za gradnju započela je 28. veljače 2000. Građevinski radovi povjereni su tvrtki «Bumat» iz Trebižata, na čelu s inženjerom Antom Bukmirom. Nadzor nad gradnjom vodio je inženjer Vinko Kosir, a voditelj gradnje bio je fra Petar Vlašić, koji pastoralno skrbi za ovu filijalu.

Prva sveta misa slavljena je u crkvi na Božić, jubilarne 2000. godine. U lipnju 2001. postavljeno je zvono. Blagoslov crkve bio je na blagdan Božanskog Milosrđa u nedjelju 7. travnja 2002. Blagoslov je obavio don Luka Pavlović, generalni vikar biskupije, delegat mons. Ratka Perića. U koncelebraciji su, uz ostale, sudjelovali i dr. fra Ivan Sesar, fra Branko Radoš, fra Petar Vlašić, fra Ivan Landeka te fra Dobroslav Begić.

Oltarni prostor crkve krasi ikona Milosrdnog Isusa, a iznad ulaznih vrata nalazi se umjetnička slika mještanina Ljube Jovanovića. Izgradnju ove crkve molitvama i materijalno pomogla je jedna molitvena skupina iz Trenta (Italija), koja je međugorskoj župi darovala i monumentalnu sliku Milosrdnog Isusa, bremenitu značenjem: čudo iscjeljenja koje se dogodilo posredstvom te slike bilo je jedan od dokaza pri beatifikaciji sestre Faustine Kowalske i priznanju pobožnosti prema Milosrdnom Isusu, te proglašenju blagdana Milosrđa u prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ova se slika nekoliko godina nalazila u kapelici na groblju u Šurmancima, dok nije našla svoje konačno mjesto u crkvici u Šurmancima, koja je zbog toga posvećena Milosrdnom Isusu. Kad su vjernici iz okolice i inozemstva saznali za postojanje crkvice Milosrdnog Isusa u Šurmancima, počeli su tamo hodočastiti. Odlaze organizirano u skupinama da bi pred ikonom Milosrdnog Isusa molili krunicu u čast Božanskog Milosrđa i preporučili se Milosrdnom Isusu.”

Zahvaljujući kolegi Andriji Šegi, koji je zavirio u naš radijski arhiv i pronašao prilog fra Marija Knezovića, prisjetili smo se blagoslova crkve u Šurmancima te vam donosimo  tonski zapis od prije 19 godina, a tu su i fotografije Matea Ivankovića, koje su nešto novijeg datuma.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne