67 hodočasnika iz Rame pješice krenulo u Međugorje

Hodočasnici su pošli iz mjesta Podbor, s Gospinog trga gdje je prošle nedjelje blagoslovljen kip Kraljice mira

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, rano jutros, 65 hodočasnika iz Rame krenulo je pješice i dvoje u pratnji, na hodočašće Gospi u Međugorje. Pošli su iz mjesta Podbor, s Gospinog trga gdje je prošle nedjelje blagoslovljen kip Kraljice mira, dar dobročinitelja iz Brotnja. Gospin trg, poveznica je između Rame i Međugorja, poveznica ramskih hodočasnika i njihovih prijatelja iz Međugorja i zahvala onima koji su davne 1982. godine pokrenuli hodočašća pješice iz Rame u Međugorje uz obljetnice Gospinih ukazanja.

Ivan Bilić, koji je od 2000. godine pješačio iz Rame u Međugorje, ove je godine s kćerkicom logistička potpora pješacima na ovome hodočašću.

”Mene je moj zet poveo prvi put na ovo hodočašće. Danas su tu dvoje moje djece koji pješače i najmlađa curica od 13 godina koja je sa mnom u pratnji. Na ovome hodočašću su i dvojica unuka Mato i Ante, potomci onih koji su pokrenuli ovo hodočašće. Tu je i žena pokojnog Penave, koji je također bio pokretač ovoga hodočašća. To jednostavno prelazi u tradiciju, ne odustaje se i hvala Bogu ne prenosi se samo na potomke prvih hodočasnika, nego i na ostale mlade iz ramskoga kraja. Teško je, vruće je, ali nitko nikada ne odustaje”, rekao nam je Ivan Bilić koji je ove godine u pratnji hodočašća.

Putuje se po velikim vrućinama, po planini, ali uz dobru organizaciju i dobre ljude koji im ponude prenoćište i okrjepu i ove će godine hodočasnici prijeći put dug 130 kilometara. U Međugorju ih očekujemo u subotu popodne, na 41. obljetnicu  Gospinih ukazanja u Međugorju.

Vedrana Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne