800 Ukrajinaca hodočastilo u Međugorje

Oko 800 hodočasnika iz Ukrajine boravilo je u Međugorju od 9. do 24. ožujka ove godine. Većina ih je prvi put došla ovdje, a imali su i duhovnu pratnju svećenika s kojim su mogli razgovarati i, naravno, ispovjediti se u ovoj, odavno prozvanoj ‘ispovjedaonici svijeta’.

Najvažniji dio hodočašća za njih je večernji molitveni program kao i molitva krunice na Podbrdu Puta križa na Križevcu. Katehezu ovim hodočasnicima držao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a poslušali su i svjedočanstva članova zajednice Cenacolo, koje je dodirnulo srca mnogih, čak do te mjere sa su se raspitivali o mogućnosti stvaranja ove zajednice i u Ukrajini. Slušali su i svjedočanstva Gorana Ćurkovića, Nancy i Patrika Latta i zajednice Svjetlo Marijino.

Dijeleći svoja iskustva, Ukrajinci kažu kako su zahvalni Majci Božjoj što ih poziva u Međugorje – mjesto gdje osjećaju milosnu blizinu nebeske Majke, jer u ovo teško vrijeme u Međugorje je moguće doputovati samo uz njezinu pomoć i posebnu zaštitu.

Hodočasnici dolaze s različitim osobnim nakanama, a također i da mole Boga za mir u Ukrajini i završetak pandemije.

”Mnogi su pronašli i odgovore na pitanja koja su godinama tražili. Majka Božja donosi radost i nadu. Svatko u svom srcu nosi veliku zahvalnost Djevici Mariji i Bogu što ih je pozvala u Međugorje”, kazali su nam ukrajinski hodočasnici, koji se u svoju domovinu vraćaju ispunjeni ljubavlju koju nose i svojim domovima, rodbini, prijateljima…

”Skupina hodočasnika je mala obitelj u kojoj se zajedno raste i korača naprijed, to su osobe koje je Gospodin stavio na zajednički put. Skupina te nosi zahvaljujući molitvama i uči prevladavati tvoje unutarnje strahove te pomaže otvarati srce prema bližnjima”, zaključili su nakon ovoga hodočašća.

Anastazija Dats’ko,
zajednica Svjetlo Marijino

Hodočasnici iz Ukrajine ispred međugorske crkve sv. Jakova

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne