Biskup János Székely: Zahvalnost je geslo našega hodočašća

Sredinom rujna u Međugorju su boravili i hodočasnici iz Mađarske, iz Budimpešte i iz okolice Samotela.  S njima je bio i biskup biskupije Sambotel mons. János Székely.

Poručili su kako su došli u Međugorje zahvaliti i zajedno slaviti Boga.

U intervju za Radiopostaju Mir Međugorje, biskup Székely je otkrio kako je prvi put u Međugorje došao kao bogoslov, bilo je to 1985. godine.

„Tada je Međugorje bilo siromašno mjesto, ali puno vjere i ljubavi“, kazao je. Kada je postao svećenik, dolazio je s više hodočasničkih skupina. Posebna su bila i hodočašća vlakom.

„U Međugorju je naša Majka i uz Nju je uvijek prisutan mir. To je tajna Međugorja. Ovdje se ljudi ispovijedaju“, naglašava mons. Székely ističući ulogu Međugorja u evangelizaciji: „Povijest je uvijek u ruci Božjoj. Nikad to ne smijemo zaboraviti. Možda će jednoga dana čovječanstvo u Europi priznati da smo grješni. I zato dolazimo u Međugorje kako bi se iznova obraćali“.

U biskupiji Sambotel žive i Hrvati koji čuvaju svoju tradiciju, kulturu, jezik i molitve na svom jeziku.

Biskup podsjeća na zajedničku povijest, na borbu protiv Turaka i teško razdoblje 20. stoljeća.

„Preživjeli smo vrijeme komunizma, i mi smo u Mađarskoj imali nekoliko mučenika poput blaženog Stepinca u Hrvatskoj“, kazao je mons. Székely.

Razgovor s biskupom emitirali smo u Međugorskim minutama, a prevodio je mađarski Hrvat, Marin Benceš.

Martin Benceš bogoslov je na zagrebačkom KBF-u. Govorio je o odrastanju u Mađarskoj, učenju i njegovanju hrvatskog jezika i kulture te pozivu za svećeništvo:

Milka Rozić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne