Biskup Palić posjetio Radiopostaju Mir i snimio uskrsni videointervju

”Uskrs je temelj. Uskrs je temelj najprije apostolskog navještaja, ali Uskrs je i temelj na kojem počiva vjera Crkve do dana današnjega. Ako mi vjerničkim riječima možemo izraziti tu činjenicu Kristova uskrsnuća onda uvijek kažemo da je Uskrs svetkovina ili blagdan nade. Nade u pobjedu života nad smrću. Nade u pobjedu istine nad laži. Nade u pobjedu dobra nad zlom. Ali nije ta činjenica uskrsnuća nekakva priča koja stoji negdje u zraku i nema dodira sa stvarnošću. Činjenica uskrsnuća temelji se na uskrsnuću Isusa Krista koji je svojim životom, smrću, ali i uskrsnućem spasio i otkupio čovječanstvo. I to je zapravo onaj razlog naše vjere, kao što će Pavao reći našeg propovijedanja i naviještanja, ali naravno i vjere koju danas ljudi imaju u tu činjenicu Kristova uskrsnuća”, kazao je to u uskrsnom intervju za Radiopostaju Mir Međugorje biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Govoreći o Uskrsu i o tome kako slaveći Uskrs doživjeti vlastito uskrsnuće, biskup Palić naglasio je kako je uskrsnuće u temeljima naše vjere te da križ dobiva svoj pravi, duboki smisao jedino po Kristovoj žrtvi i onome što je učinio na drvetu križa prihvativši smrt.

”Čovjek koji se poistovjećuje s križem, lakše se snalazi u svojoj patnji i životnim okolnostima, koje osjeća kao pritisak. Križ je bio znak smrti, okrutne smrti, znak mučenja, ali po Kristovoj smrti na križu, križ za kršćanina postaje znakom spasenja. Od drva ili sredstva umiranja postaje drvo života. I ako u svjetlu Kristove pobjede i Kristova uskrsnuća promatramo križ, onda naravno i sve ono što u životu proživljavamo možemo drugačije nositi”, kazao je biskup Palić, koji je nakon snimanja intervjua obišao i prostorije Radiopostaje Mir Međugorje, a potom je ostao u srdačnom razgovoru i druženju s djelatnicima.

Uskrsni videointervju s biskupom Palićem bit će objavljen u programu Radiopostaje Mir Međugorje, kao i na YouTube kanalu, na Veliku subotu prije večernjeg molitvenog programa u 19 sati i 15 minuta.

U intervjuu koji je s njim vodila glavna urednica Radiopostaje Mir Sanja Pehar, uz gore spomenuti uvodni dio o Kristovom uskrsnuću, biskup Petar Palić govorio je i o situaciji u državi i Hrvatima u BiH, Međugorju, ispovijedima, suradnji s apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupom Aldom Cavallijem, dolasku u BiH tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, susretu sa Svetim Ocem, ratu u Ukrajini… Na kraju intervjua slušateljima i gledateljima diljem svijeta, koji će biti uz naš program i YouTube kanal, uputio je i uskrsnu poruku u kojoj je između ostalog poželio da ”ovoga Uskrsa svi doživimo mir, mir Uskrsloga u svome srcu”. Uz to je naglasio i kako ”biblijski pojam mira nije samo puko odsustvo rata, iako nam i to danas treba”.

”Biblijski pojam mira i taj mir Uskrsloga je sklad. Sklad u čovjekovom srcu. Sklad s bližnjima. Sklad s Bogom”, kazao je između ostaloga mons. Palić, a što je još rekao doznat ćete iz intervjua kojega ćemo objaviti na Veliku subotu i kojega preporučujemo Vašem gledanju ili slušanju.

Tekst Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne