Biskup Vlado Košić predslavio svetu misu u Međugorju: Slušati Gospodina, to je naša zadaća

Danas, 25. veljače, na 2. korizmenu nedjelju svečanu svetu misu u 11 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je sisački biskup mons. Vlado Košić. S njim su u koncelebraciji bili još i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, te još nekoliko drugih svećenika. U prigodnoj propovijedi mons. Vlado Košić kazao je kako je danas u Božjoj riječi naviješten susret s Bogom koji se događao, a i danas događa, često na svetim brdima.

„Imamo Abrahama koji ide na brdo Moriju jer ga Bog tamo šalje da prikaže Bogu žrtvu. On ne zna kako će to biti i što će se tu dogoditi jer nema neko janje koje bi prikazao Bogu, ali ide sa svojim sinom Izakom, poslušan Božjoj riječi. U evanđelju vidimo Isusa da se penje na brdo Tabor gdje se preobrazio pred svojim učenicima Petrom, Ivanom i Jakovom, a tu su bili i starozavjetni predstavnici Mojsije i Ilija. Mi imamo i tu u ovome mjestu dva sveta brda na koja hodočasnici rado odlaze da se susretnu s Bogom u molitvi. Možda bismo još trebali spomenuti ono najvažnije brdo, a to je Kalvarija gdje je Krist dao svoj život na križu za nas, a ta Kalvarija označava upravo tu najveću moguću ljubav jer je tu žrtvovan sam Sin Božji. Kao što veli sv. Pavao u poslanici da je Bog žrtvovao svoga Sina, dakle nije poštedio svoga Sina Jedinorođenca nego ga je za sve nas predao, dok imamo u primjeru Abrahama da je Bog poštedio Abrahamovog sina Izaka”, kazao je mons. Vlado Košić te dodao kako imamo tri slučaja gdje Abraham biva stavljen na kušnju i svaki put on je povjerovao.

„Prvo, kada mu Bog kaže da ide iz svoga zavičaja i on odlazi u nepoznato u zemlju koju mu Bog pokazuje i tu je poslušan. Također, kada mu Bog pri sklapanju saveza kaže da će od njega učiniti veliko potomstvo, velik narod, a on starac i žena mu isto stara i nerotkinja, ali kaže poslanica Hebrejima „I povjerova Abraham i to mu se uračuna u pravednost”. Dakle, on je Bogu vjerovao, makar je izgledalo nemoguće. Bog zapravo čini upravo ono što je nemoguće i to se pokazalo i u slučaju žrtvovanja sina Izaka”, kazao je mons. Košić, te naglasio:

„Ovdje smo u mjestu gdje se časti osobito Blažena Djevica Marija i mi Mariju nazivamo svojom Majkom. Ona je zapravo naša duhovna Majka, ona je majka naše vjere, kako je vole nazivati oni koji se bave Marijologijom jer je doista ona, kao Abraham u Starom zavjetu, u Novom zavjetu izvršavala neočekivane pozive Božje ili mogli bismo reći ono što se činilo nemoguće ona je prihvaćala. Zašto? Jer je to od Boga dolazilo! Njoj se činilo nemoguće kako će biti majka kad je djevica? Kako će roditi Spasitelja svijeta, Sina Božjega, pa je li se to ikada igdje dogodilo da bi Bog sišao na zemlju? A ona je rekla „Neka mi bude po tvojoj riječi”. Ona se, dakle, pokorila, bila je poslušna, vjerovala je Bogu. I kada je to gotovo nemoguće, kada se čini da je apsurdno, tada treba Bogu sebe predati i vjerovati u Božju riječ”, kazao je mons. Košić te dodao kako u prikazu Isusova preobraženja na Taboru mi već vidimo to njegovo uskrsnuće, tu slavu koju će imati kod Oca kada uskrsne od mrtvih.

„I kada to govori svojim učenicima Petru, Ivanu i Jakovu oni ne znaju što to znači dok se to nije dogodilo, kada je bio ubijen i treći dan uskrsnuo. Bilo je to zbunjujuće. Međutim to je bio jedan odlomak njegove slave koju je imao prije nego je postao čovjek, prije utjelovljenja i koje ga je čekalo nakon uskrsnuća. Ali tu je trebao proći kalvariju, odbacivanje, osudu i mučenje, te je to prihvatio, ali je želio ohrabriti učenike, barem tu trojicu najbližih učenika da se ne sablazne o njemu kada bude mučen, kada bude ponižen, da vjeruju da je to put u uskrsnuće u tu Njegovu nebesku slavu kojoj On pripada. Kaže sv. Pavao u poslanici Filipljanima da je on sakrio svoje božanstvo, on je sam sebe u božanstvu ponizio, odrekao se svoga božanstva da bi obukao ljudskost, da bi bio nama sličan u svemu osim u grijehu i da tako nas grešnike spasi i dovede u božansku slavu. To je to čudo Božje ljubavi i to mi možemo ovdje doživjeti i na svakoj svetoj misi. To je uvijek susret u preobraženju u našoj relaciji s Bogom koji nam udjeljuje svoju slavu, koji nas oblači u tu božansku slavu i sjaj jer nam želi datu tu vječnu budućnost”, kazao je mons. Košić, a onda zaključio svoju propovijed.

„Kada se začuo s Neba glas „Ovo je Sin moj ljubljeni, slušajte ga”. Slušati Gospodina, to je naša zadaća. Mi se rado s Njim služimo, rado dođemo i na sveta brda i tražimo ga u Euharistiji, ali da li ga slušamo? Potrebno bi bilo i tada kada odemo nakon tog susreta gdje smo ga doživjeli, da li smo mi kadri ne samo uživati u to ekstazi, u tom nekom iskustvu ili pak slušati Krista i njegove riječi i od njega živjeti? Neka nam to bude pouka danas da ovdje moleći Blaženu Djevicu Mariju, koja je Majka naše vjere, naša duhovna Majka, bude nama na pomoć, kao i sv. Jakov apostol koji je doživio Kristovo preobraženje i nas Gospodin obdari susretom od kojega ćemo živjeti i kojega ćemo unositi u svoje svakodnevne susrete, da i mi na svom licu odražavamo Božje lice. Imamo blagdan 6. kolovoza gdje tada obično završava Mladifest u Međugorju, a zove se ne samo Preobraženje Gospodnje, nego i Božje lice. On i nama daje tu ljepotu, taj božanski sjaj ako smo s Njime i ako Njega slušamo! Amen”, kazao je mons. Vlado Košić.

Na kraju svete mise obratio se međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić koji se zahvalio sisačkom biskupu Vladi Košiću što je predslavio današnje sveto misno slavlje, te mu je zatim uručio prigodni poklon – umjetničko djelo „Bogorodica s Djetetom” kao dar za 25 godina biskupstva koje mons. Košić ove godine slavi, te kao uspomenu na ovo njemu drago mjesto i drage ljude.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne