Blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu – Svijećnica u Međugorju

Danas, 2. veljače, te 40. dan nakon Božića, Crkva slavi blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, odnosno Svijećnicu. Spomen je to na događaj kada su Marija i Josip, prema Mojsijevu zakonu, prikazali Isusa u Jeruzalemskom Hramu, a taj događaj je opisan u Evanđelju po Luki. U hramu se nalazio i starac Šimun koji je Isusa nazvao Svjetlom, rekavši riječi “svjetlost na prosvjetljenje naroda”, pa se tako današnji blagdan u narodu naziva i Svijećnicom. Također, danas se na svetim misama održava i obred blagoslova svijeća. Tako se danas u Međugorju na blagdan Svijećnice slave svete mise u 8, 11 i 18 sati. Svečanu svetu misu u 11 sati u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je međugorski vikar fra Jure Barišić. On je na početku svete mise blagoslovio svijeće, a u propovijedi se osvrnuo na današnje evanđelje, odnosno današnji blagdan, kazavši na početku da ako sami želimo znati važnost svjetla u našem životu dovoljno je ostati u mraku jedno određeno vrijeme, tako ćemo shvatiti kako se teško snalazimo, kako se orijentiramo u prostoru.

„A kada se govori o svjetlu i o važnosti svjetla u Svetom Pismu onda Biblija ne promatra svjetlost kao sredstvo koje nam služi da bi rasvijetlili tamu, nego je taj govor puno smisleniji i ima dublje značenje. Isto tako, ove naše svijeće koje palimo na oltaru u liturgiji one nisu tek eto tako jedan liturgijski ukras, nego uistinu simboliziraju Isusa Krista koji je za sebe rekao da je Svjetlo svijeta koji prosvjetljuje svakoga čovjeka. Slavimo danas blagdan Kristova prikazanja u Hramu. Četrdeset dana poslije rođenja Isusa su donijeli u Hram da ga prikažu Bogu jer je to propisivao Mojsijev zakon da se svako muško prvorođenče mora prikazati u Hramu. Po tom starozavjetnom židovskom Mojsijevom običaju žena koja je rodila sina smatrala se nečistom 40 dana, a ako bi rodila djevojčicu onda 80 dana, i da bi se očistila morala je za žrtvu prinijeti jednu ovcu ili jednog golubića, a ako je obitelj bila siromašna onda je dovoljno bilo i dva golubića. Prvorođenac je pripadao Gospodinu i zato je morao biti prikazan u Hramu i otkupljen. Tako su napravili Marija i Josip, donijeli su Isusa u Hram, prikazali su za žrtvu par grlica ili dva golubića. Time je Marija ispunila propis za svoje očišćenje i otkupljenje svoga prvorođenca”, kazao je fra Jure Barišić dodavši kako se Isus tada po prvi put susreće sa svojim narodom, susreće se u osobi starca Šimuna i proročice Ane koji, kako kaže evanđelje, nisu napuštali Hrama.

„Isus je naviješten kao Svjetlo svijeta i mi upravo to današnjom svetkovinom slavimo. Upravo to današnjom svetkovinom želimo izraziti i zato je nazivamo Svijećnicom… Braćo i sestre, ovaj blagdan prikazanja Gospodinova ujedno je i blagdan susreta starosti nasuprot mladosti. Dostojanstvo starosti nije tek u nabranim godinama, nije ni u sijedim vlasima, već je dostojanstvo starosti u prepoznavanju ispunjenja obećanja u mladima. Šimun i Ana u djetetu Isusu nisu gledali njegovu dob nego obećanog Mesiju, a to znači gledali su utjehu, gledali su budućnost. Njihov uzoran, pobožan i moralan život bio im je garancija i njihove vječne mladosti, jer mladenačka očekivanja ispunila su se u djetetu Isusu”, kazao je fra Jure naglasivši kako kada gledamo svijeću tada shvatimo da svijeća živi samo kada gori za druge, kada izgara i kada sebe daje i da drugo svojstvo svijeća nema.

„Ovaj nas blagdan potiče da tražimo svoj put u putovima onih koji su prepoznali Krista kao Svjetlo svijeta. Tko su ti? To je Marija i njezina poslušnost, to je starac Šimun i njegova spremnost da pomogne bližnjem u nevolji, a to je i Anina žrtva da cijeli svoj život služi u Hramu. Oni su prepoznali Svjetlo i pustili da gori u njihovom srcu, te tako pokazuju put drugima”, kazao je fra Jure, te dodao: „Budimo mi oni koji ćemo u svom svakodnevnom životu izgarati za druge, tada će se u nama prepoznati Krist, tada će se prepoznati starac Šimun, prepoznat će se i proročica Ana, a što je najvažnije u nama će se prepoznati Blažena Djevica Marija. Zato dopustimo da nas obasja ovo Svjetlo života kako će naš život biti vrijedan, a na kraju i ispunjen. Neka tako bude. Amen”, kazao je fra Jure Barišić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne