Blagdan sv. Faustine Kowalske svečano proslavljen u Šurmancima

Danas Crkva slavi blagdan svete Faustine Kowalske, svetice iz Poljske koja se rodila 1905. godine u siromašnoj obitelji kao treće od desetero djece. Tijekom svoga života imala je mistična iskustva koja je zapisala u svom Dnevniku, a viziju Isusa kao Kralja Božjeg milosrđa, odjevena u bijelu haljinu i sa zrakama koje izlaze iz Isusova srca imala je 1931. godine. Isus je preko sv. Faustine prenio svijetu poruku Božje milosti prema svakom stvorenju. Sv. Faustina umrla je 5. listopada 1938 godine, a na njezinoj duhovnosti nadahnjivao se i sveti Ivan Pavao II. koji ju je 30. travnja jubilarne 2000. godine proglasio svetom, te je istoga dana ustanovio i Nedjelju Božjega milosrđa koja se od tada slavi u prvu nedjelju nakon Uskrsa. U župi Međugorje, točnije u filijalnoj crkvi u Šurmancima koja je posvećena Božjem milosrđu, danas je svečano proslavljen blagdan sv. Faustine Kowalske svetom misom u 8 sati. U toj crkvi nalazi se velika slika Milosrdnog Isusa ispred koje se dogodilo čudo, a koje je bilo presudno za kanonizaciju sv. Faustine Kowalske. U crkvi se također čuvaju i relikvije sv. Faustine Kowalske, te sv. Ivana Pavla II.. Jutrošnju svetu misu predslavio je mladomisnik fra Marin Mikulić koji je na početku svoje propovijedi kazao kako se Milosrdni Gospodin objavio sv. Fustini, ali i kako znamo da je Gospodin po još jednoj osobi došao na ovaj svijet.

„U svojo buli ”Lice milosrđa” papa Franjo je napisao ovu rečenicu: „Otajstvo Blažene Djevice pokazuje da će Božje milosrđe uvijek biti veće od ljudskoga grijeha.” I ova tvrdnja puna je nade. Božje će milosrđe uvijek biti veće od naših grijeha i upravo to promatramo u otajstvu naše Blažene Djevice. I zato nam Marija može pomoći da primimo milosrđe koje nam nudi Bog, a kojega je primila i sv. Faustina. Marija je, možemo reći, Vrata milosrđa jer je po njoj ušlo milosrđe u naš svijet. Možemo kazati da je Isus utjelovljeno Božje milosrđe jer kroz Isusovu osobu javila se milosrdna ljubav Očeva. Božje milosrđe je potpuno besplatno, ono je obilno vrelo nježnosti, velikodušnosti, bezuvjetne ljubavi. Ne moramo ga kupiti, ne moramo ga ni zaslužiti, ono nam je sasvim darovano. U latinskom jeziku riječ „milosrđe” dolazi od dvije riječi: bijeda i srce. Božje srce dolazi u susret svakoj ljudskoj bijedi. Rane grijeha, zlo koje živi u nama zbog naše tuge, našeg obeshrabrenja, sve to dotiče Božje milosrđe. To besplatno i obilno vrelo prispjeva do svakoga čovjeka, iskazuje se u onome obliku koji odgovara njihovim osobnim potrebama”, kazao je fra Marin Mikulić dodavši kako su patnja i nevolja predmet Božje nježnosti, jer Bog je dobri Samarijanac koji povija naše rane, te upitao kako nam Marija može pomoći razumjeti i primiti ovo otajstvo milosrđa?

„Mislim da je njezina uloga vrlo važna. Ona se nikada ne stavlja u prvi plan, nego nas uvijek vodi svojemu Sinu i njezina je tu uloga vrlo važna i dobro je povjeriti joj se i dopustiti da nas vodi. Mnogo je razloga za to, a prvi među njima je možda to da je Marija kao osoba najbliža Bogu. Ona ima najbližu spoznaju Boga i tu nam spoznaju prenosi, a najveća spoznaja Boga je spoznaja Njegovog milosrđa. Marija, ona nas uvodi u spoznaju Boga i uvodi nas u spoznaju Njegovoga milosrđa. Marija ima tu milost još iz jednog razloga, ona je sama upoznala Božje milosrđe, ona jasno nije sagriješila, nije joj se trebalo ništa oprostiti, no u svojem himnu ”Veliča” ona pjeva o Božjemu milosrđu, ona zna da je to milosrđe Božji dar i da je potpuno besplatno. Božje milosrđe zapravo je milost koju Marija prima unaprijed i to po zaslugama Isusove žrtve na križu. Mariju je unaprijed očistio izljev milosrđa koji dolazi s križa, iz Kristova srca. Katkad Bog pokazuje svoje milosrđe praštajući grijehe koji su počinjeni, a katkada iskaže unaprijed praštajući sve grijehe koje smo mogli počiniti. Što smo mi svetiji i što se trudimo biti svetiji, to više ovisimo o Božjemu milosrđu. Ili zbog grijeha koji su nam oprošteni, ili zbog dobra koje činimo, budući da je sve to milost”, kazao je fra Marin naglasivši kako nam je sve darovalo Božje milosrđe, sve dolazi od Njega, ne od naših zasluga, nego od besplatne Božje ljubavi.

„Marija je, dakle, najbogatija od svih stvorenja i najsvetija i najljepša, ali i najponiznija i najsiromašnija jer zna da je sve primila od Boga. Marija je sve od Boga primila besplatno, pa stoga besplatno i nama daje. Marija nema ničega osim Boga koji je vidljiv u njezinoj potpunoj poniznosti i siromaštvu srca. Postoje četiri preduvjeta da lakše pristupimo Božjem milosrđu, a to su pouzdanje, poniznost, zahvalnost i praštanje. Ova četiri uvjeta imala je Blažena Djevica Marija i zato je Bog odabrao nju da ona bude ona kroz koju će doći Božje milosrđe u ovaj svijet. Sv. Faustina je njegovala ova četiri uvjeta i trudila se obdržavati i davala je sebe da ih što bolje obdržava. Zato je važno da se molimo za milost da možemo Mariju primiti u svoja srca, da se možemo predati njezinu Sinu tako da nam ona može dati ono što je primila od Boga. To jest, dati će nam beskrajno pouzdanje, vjeru, poniznost, nadu i zahvalnost zajedno sa svojim pogledom punim ljubavi i pozornosti, sa dobrotom koja je duboko ukorijenjena u njoj.”, kazao je fra Marin, te svoju propovijed zaključio riječima:

„Ako sve to živimo zajedno s Marijom, ona će za nas tražiti ono što je nama potrebno, a to je prije svega Božje milosrđe. Zato molimo zagovor sv. Faustine da nam ona bude na pomoći, da nam bude putokaz kako da lakše primimo ono Božje milosrđe koje je ona primila i koje je vidjela. Amen, hvaljen Isus i Marija.”

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne