Dan Srednje škole dr. fra Slavko Barbarić u Čitluku obilježen hodnjom u Međugorje

U spomen na fra Slavka Barbarića djelatnici i učenici srednje škole Čitluk, koja od 2002. godine nosi njegovo ime obilježili su dan škole hodnjom u Međugorje, a više je za naš program kazala ravnateljica srednje škole dr. fra Slavko Barbarić Čitluk prof. Adela Škutor.

„Danas naša škola obilježava dan škole. Odlučili smo na jedan drugačiji način obilježiti ove godine, s obzirom da je vrijeme pandemije, da se pomolimo, zahvalimo na svemu. Krenuli smo u 9 sati ispred Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, učenici i djelatnici, oko 11 sati lagano smo stigli na Brdo ukazanja, pomolili se, zahvalili se. Pješačili smo od škole, preko Krehin Graca do Vionice. Sada idemo do groba fra Slavka Barbarića“, kazala je ravnateljica Škutor.

Pokojni fra Slavko Barbarić bio je vizionar, i mnogobrojni projekti koje je pokrenuo za svoga života i dan danas žive i daju mnogobrojne plodove. Iz svih tih njegovih planova i rada, uočava se ljubav prema najmanjima i najranjivijima, prema djeci. Mladifest, Majčino selo, Vrt sv. Franje, samo su dio onoga što je fra Slavko zamislio za djecu, mlade, studente, da rastu u vjeri i nauče se prepustiti u Božje ruke, da ih Gospodin vodi kroz život. Iako fra Slavka nisu imali priliku upoznati uživo, učenici srednje škole Čitluk koja nosi ime po njemu, to su učinili kroz razne fra Slavkove knjige koje je sam napisao, te onih koje su drugi napisali o životu i radu fra Slavka Barbarića, a učenice Klara Lukić i Mateja Primorac, članice novinarske sekcije, pripremile su i jednu prezentaciju koju su objavili na web stranici škole, a o fra Slavku su govorili i učenici koji sudjelovali na današnjoj hodnji. Jedna od njih je i Petra Miletić, učenica drugog razreda gimnazije.

„Prvenstveno se ponosim što naša škola nosi ime po tako velikom čovjeku, kao što je bio fra Slavko. Uistinu mi je drago što sam i ja dio organiziranog hoda, na njegovu 21. obljetnicu preminuća. došli smo mu odati počast i pomoliti se za njega, jer je to ono što nam je jedino i preostalo“, kazala je Petra, a nastavio Gabrijel Barbarić, učenik II. 1. odjela opće gimnazije škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.

”Danas smo došli ovdje, na jedno od dva fra Slavkova omiljena mjesta. To su bili Brdo ukazanja i Križevac. Zato se danas sjećamo i hodočastimo na ta dva brda. Mi smo kao škola, svi profesori, učenici i djelatnici odlučili danas od naše škole, pa do Brda ukazanja moliti u fra Slavkovo ime. Fra slavko je radio s mladima i time potaknuti, došli smo mu danas zahvaliti na 21. obljetnici smrti“, kazao nam je Gabrijel.

Nakon molitve na Brdu ukazanja, nastavnici i učenici srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, zaputili su se prema groblju Kovačica, na grob fra Slavka Barabrića, gdje su se kratko pomolili i zapalili svijeće. U 14 sati bila je i molitva križnog puta na brdo Križevac povodom 21. obljetnice smrti fra Slavka Barbarića.

Piše: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne