Djeca bez roditelja iz Rumunjske i ove godine na besplatnom hodočašću u Međugorju

U Međugorju se ovih dana održava projekt “Dati nadu” kojega je osnovao hodočasnik Luchian Omania iz Rumunjske zajedno sa svojim prijateljima iz Rumunjske i Međugorja. Tako su dobri ljudi iz Rumunjske i Međugorja već sedmi put osigurali novac za put i smještaj kako bi djeca bez roditelja iz Rumunjske mogla i ove godine besplatno doći Kraljici Mira u ovo mjesto molitve i mira. Ovogodišnja grupa djece bez roditelja je najbrojnija do sada jer je u Međugorje došlo ukupno 110 osoba, od kojih je 90 djece te 20 osoba koje su pošle u pratnji djece. Djeca su se jutros, prvoga dana hodočašća, okupila oko Gospina kipa koji se nalazi ispred crkve sv. Jakova te zapjevali pjesmu „Ave Maria”, a nakon toga ispred crkve ih je susreo biskup Franco Mulakkal iz Indije te im uputio nekoliko riječi ohrabrenja kazavši im da ih u životu Majka uvijek čeka otvorenih ruku. Nakon toga razgovarali smo s organizatorom Luchianom koji nam je kazao više o samom projektu kojega godinama organizira i vodi. Na početku je kazao da nisu očekivali da će doći ove godine s ovolikim brojem djece jer su imali dosta poteškoća u samoj organizaciji.

„Gospa se pobrinula za nas, tako da smo i ove godine došli s djecom iz Rumunjske i ovo je veliki blagoslov. Kada smo prošli rumunjsku granicu jedno dijete mi je kazalo kako mu je ovo prvi put da je otišao izvan svoje države, a zatim je drugo dijete kazalo da mu je ovo prvi put kako je otišao negdje izvan svoga doma. Kako smo dalje pričali kazali su mi da im se na ovom hodočašću sve događa po prvi put u njihovim životima, jer oni primjerice ne znaju niti neke osnovne molitve. Mi smo došli ovdje, doveli smo ovu djecu Gospi i jednostavno nemam dovoljno riječi kako bih zahvalio Gospi za to. Gospa je ona prava organizatorica ovoga hodočašća, a ovo nam je sedmo hodočašće koje organiziramo. Do sada smo kroz ove godine ukupno imali osam autobusa punih djece, a ovo nam je do sada najveća grupa djece koju smo doveli u Međugorje”, kazao je Luchian te dodao da se na hodočašću nalazi ukupno 110 osoba, od kojih je 90 djece, te 20 osoba koje im pomažu, a također imaju i tri svećenika koji su s njima pošli kao duhovna pratnja.

„Djeca su jutros došla u Međugorje, saznali su neke informacije o samom mjestu, te će uskoro pristupiti i sakramentu ispovijedi. Večeras ćemo sudjelovati na večernjem molitvenom programu, a sutra ujutro svoje hodočašće započinjemo s molitvom krunice na Brdu ukazanja, a sljedećih dana ćemo hodočastiti i na brdo Križevac, susresti se s fra Ljubom Kurtovićem u Tihaljini, s mons. Aldom Cavallijem, a svoje hodočašće ćemo završiti u subotu, 2. rujna duhovnom obnovom u Franjevačkom samostanu Uznesenja Marijina na otoku Badija kod Korčule. To je naš službeni program, no svake godine Gospa ima nešto posebno za našu djecu i jedva čekamo što nam je pripremila i ove godine. Zahvaljujemo iz svega srca župljanima Međugorja za hranu i smještaj, to je veliki dar i zahvaljujemo im iz dubine srca, kao i časnim sestrama iz zajednice Marijina kuća za pomoć pri organizaciji. Oni su s nama zajedno u ovom velikom projektu. Nastojat ćemo doći i sljedeće godine, ne znamo s kojom djecom, ali će nas Gospa voditi u svemu. Želim također zahvaliti i svim mojim hodočasnicima koje sam dovodio u Međugorje jer su i oni sudjelovali u pokrivanju velikih troškova ovoga hodočašća. Hvala svima”, kazao je Luchian Omania.

“Hotel Quercus”, “Hotel Angels”, “Hotel Sport Centar Međugorje”, “Hotel Leone”, “Hotel Palace”, “Hotel Grace”, “Pansion MIR”, “Hotel Klemo”, “Hotel Lux” i Patrick i Nancy ove godine su pripremili besplatnu hranu za djecu tijekom cijeloga hodočašća, a za smještaj su se pobrinule obitelj Vasilj – Kekušić i obitelj Kozina (Sobe “Mir”).

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne