Don Giovanni Maggioni: Gospa je imala najvažniju ulogu u mom svećeničkom pozivu

Don Giovanni Maggioni mladi je svećenik iz Italije, rođen 1991. godina, a podrijetlom je iz Milana te je član zajednice Sinovi Križa. Prije četiri godine papa Franjo ga je u bazilici sv. Petra zaredio za svećenika, a već osam mjeseci sa svojom subraćom iz zajednice don Stefanom i don Goranom živi i djeluje u Međugorju.

„Tu sam u Međugorju već osam mjeseci s mojom dvojicom subraće don Goranom i don Stefanom. Inače sam član redovničke zajednice i društva apostolskog života, svećeničko bratstvo „Figli della Croce” što znači Sinovi Križa, a koje pripada većoj zajednici koja se zove „Casa di Maria” – Marijina kuća. Naša zajednica je nastala prije 40 godina, dakle 1983. godine, baš ovdje u Međugorju. Prvo kao molitvena grupa, a poslije je postala i redovnička zajednica, tako da smo povezani s ovim mjestom kao izvorom naše zajednice. Što se tiče moga odnosa s Međugorjem, ne sjećam se točno kada sam prvi put došao u Međugorje jer sam bio maleni dječak, ali mislim da sam imao svega tri godine. Tada su me doveli moji roditelji, jer naša zajednica je i za vrijeme rata dolazila u Međugorje, bez obzira na sve te ratne opasnosti koje su tada vladale, te se sjećam dobro vjere koja je bila u mojim roditeljima. I od tada sam nastavio dolaziti sa zajednicom, barem jednom godišnje, posebno kada sam bio tinejdžer, dakle i u mladenačkoj dobi sam dolazio sa zajednicom, te nakon toga i u svećeničkoj formaciji sam nastavio uvijek dolaziti u Međugorje”, kazao je don Giovanni, kojega smo pitali: Je Međugorje igralo ulogu u njegovom duhovnom pozivu?

„Gospa je imala najvažniju ulogu u mom svećeničkom pozivu, jer svaki puta kada smo dolazili ovdje u Međugorje ta želja za svećeničkim pozivom, za odgovorom na Gospodinov poziv se sve više i više produbljivala i zajedno sam za zajednicom rastao u odgovoru na poziv Majke Božje. Evo, sada sam svećenik već četiri godine, zaređen sam 2019. godine sa još osmero subraće, a zaredio nas je papa Franjo u bazilici sv. Petra. Gospa ima veliku ulogu u duhovnom pozivu mladoga čovjeka jer nas podsjeća da je život jedan veliki dar i da mi moramo uvijek odgovoriti na sve naše darove, posebno za jednog mladog čovjeka koji želi živjeti svoj poziv. Gospa nas uvijek podsjeća u svojim porukama da mi moramo odgovoriti Gospodinu i kad mi odgovorimo na te darove tada je život puno ljepši”, kazao je don Giovanni te dodao da je posebnost Međugorja ta što se sve živi srcem.

Don Giovanni sa subraćom don Stefanom i don Goranom na službi u Međugorju

„Sve ono što se odvija u Međugorju je posebno, ali posebnost Međugorja je zapravo taj način na koji se to živi, a to je sa srcem Marijinim. Isto tako kada ispovijedamo posebno se vidi da ljudi žive na jedan poseban način taj sakrament. Također, prijedlog Međugorja jest da u životu uvijek molimo srcem. Bitna je, također i inicijativa Gospodnja, da je On uvijek na prvom mjestu, a ne čovjek. Ako je tako, ako je Gospodin na prvom mjestu onda sve postane plodno u životu, ako se živi bez Gospodina tada je sve sterilno i neplodno”, kazao je don Giovanni, te je na kraju one koji nisu nikada bili u Međugorju pozvao da dođu.

„Kao što nas uči Evanđelje koje je vrlo jednostavno, rekao bih samo ‘Dođi i vidi’. Svatko treba imati svoje osobno iskustvo, nisu potrebne neke moje prevelike riječi, nego samo dođi i vidi”, zaključio je don Giovanni Maggioni.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne