Duhovna obova za svećenike – ‘Zajedništvo svećenika iz čitavoga svijeta’

U Međugorju je održana 27. Međunarodna duhovna obnova za svećenike, koja je trajala od 1. do 5. srpnja. Tema ove duhovne obnove bila je „Marija je uistinu izabrala bolji dio…“, a 203 svećenika sudionika, u Međugorje su stigla iz 36 zemalja svijeta.

“Kada preuzmete odgovornost voditi duhovnu obnovu je zapravo posao odgovornosti pred Bogom i pred tim ljudima koji su došli. Svećenici imaju potrebu zaustaviti se u svakodnevnom radu i dobiti hranu za sljedeću godinu, za vlastiti život i angažman.”, rekao je fra Ante Vučković, član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, koji je bio predavač na ovoj duhovnoj obnovi.

“Vjerujem ako obnovimo svećenstvo i svećenike onda iznova obnavljamo kršćanstvo. Ako svećenici postanu svjedoci, onda će puku Božjem biti jednostavnije pronaći, susresti se i biti s Kristom. “ , govorio je o važnosti duhovnih obnova za svećenike, fra Jozo Grbeš provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

“Ono što me privuklo na ove duhovne obnove je ambijent Međugorja, ali i predavač na ovim duhovnim obnovama fra Ante Vučković, koji je nekako nasljednik Tomislava Ivančića i Zvjezdana Linića i mnogih koji su obilježili jedne epohu duhovne hrvatske povijesti”, kazao je vlč. Ivan Jurić, župnik Župe svetoga Križa u Osijeku.

“Na Duhovne obnove za svećenike u Međugorju dolazim već 10 godina. Prošle godine nisam došao i bilo mi je žao što nisam mogao pronaći vremena. Jako mi je važno doći ovdje  da  budem sa svećenicima, sa Gospom, da budem u molitvi.”, rekao je velečasni Filip Šabalja iz Krčke Biskupije, član zajednice Omnia Deo.

“Ta duhovnost  i bogatstvo svećenicima i vjernicima jako puno znači. Mi koji idemo Marijinim putem trebali bi izabrati bolji dio. Trebali bi svaki dan u našem životu da živimo kako je Marija živjela, ne samo da to izgovorimo.”, kazao je o ovogodišnjem geslu Duhovne obnove za svećenike velečasni Jožef Ser iz župe Salaši u Vojvodini u Srbiji.

“Uvijek se veselim dolasku u Međugorju, pogotovo kada je to zajedništvo svećenika iz čitavoga svijeta. Dobro nam dođe duhovna okrjepa da vidimo što smo napravili prošle godine i da skupimo snagu kako bi mogli novim poletom, novom snagom Duha svetoga krenuti u nove pastoralne i osobne pobjede.”, govorio je o svom dolasku velečasni Ante Bojanić, župnik Župe Krista Kralja u Domaslovcu pokraj Samobora u Hrvatskoj.

“Prvi put sam ovdje. Za duhovnu obnovu sam čuo od jednog kolege svećenika I nadam se kako će ove duhovne obnove uroditi plodom. Jako mi se sviđa što je duhovne obnova organizirana na ovakav način. Župljani međugorske župe  izašli su u susret svećenicima koji dolaze i na taj način pokazali njihovu gostoljubivost I njihovu velikodušnost.”, rekao je velečasni Darko Endrich, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, gdje je i na službi.

Na završno misno slavlje stigli su i župljani koji su besplatno primili u svoje domove svećenike sudionike ovogodišnje duhovne obnove.

„ Već dugo godina, od  samoga početka ovih Duhovnih obnova uvijek imamo svećenike u našoj kući. To je predivno iskustvo. Veličanstveno za mene i moju obitelj. Oni su tako sretni, a mi još sretniji“, rekla je  Jakica Juričić iz Međugorja o tim posebnim danima u kojima su u njezinom domu boravili svećenici.

Predvodeći i propovijedajući u završnom misnom slavlju apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli ohrabrio je svoju subraću svećenike u njihovoj odgovornoj i posebnoj službi. Podijelio je s njima svoje iskustvo hoda s Kristom, a dotaknuo se i ulomka iz Lukinog evanđelja u kojem Gospodin šalje svoje učenike u svijet ističući riječi ‘’žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.’’

„Uistinu zahvaljujem Gospodinu na svemu, Majci Božjoj koja nas uvijek tako majčinski prati u Međugorju. Hvala apostolskom vizitatoru nadbiskupu mons. Aldi Cavalliu, što nas je pozdravio na početku i što je s nama slavio ovo završno misno slavlje. Hvala fra Anti Vučkoviću, koji nas je pratio svojim predavanjima, riječima, mislima, svojom jednostavnom bratskom prisutnošću i ljubavlju. Na poseban način želio bih se zahvaliti obiteljima koje su ugostile svećenike u svoje domove. Ovu misu slavimo s vama, a isto tako i za vas. Primiti svećenika u svoj dom ne može značiti ništa drugo nego prihvatiti Božji blagoslov.“, zahvalio se međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić svima okupljenima i organizatorima 27. Međunarodne duhovne obnove za svećenike u Međugorju.

Tijekom pet dana programa više od 200 svećenika je sudjelovalo u molitvenom programu međugorske župe, predavanjima, a čuli su i svjedočanstva.  Posjetili su Podbrdo, Križevac i grob fra Slavka Barbarića koji je pokrenuo ove duhovne obnove za svećenike 1996. godine.

Mijo Brkić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne