FOTO: 30 bračnih parova iz Španjolske, Kostarike i Kolumbije hodočastilo u Međugorje

Krajem Gospina mjeseca listopada u Međugorju je održano peto po redu hodočašće bračnih parova u organizaciji „Gospine mreže” („Red Gospa”). Inače, na to hodočašće svake godine organizirano dolaze bračni parovi iz Španjolske, a ove godine pridružili su im se i bračni parovi iz Kostarike i Kolumbije. Hodočašće je trajalo od 23. do 28. listopada, a na njemu je sudjelovalo 30 bračnih parova. U Međugorju su svakodnevno sudjelovali na večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, molili na Brdu ukazanja i na Križevcu, posjetili zajednicu Cenacolo, slušali brojne kateheze i svjedočanstva, a u duhovnoj pratnji s njima su bila i dvojica svećenika. Na hodočašću su obnovili bračne zavjete pod Gospinim plaštem, a u petak, 27. listopada posjetili su i naše radijske prostorije gdje su pogledali zanimljiv i poučan kratki film o počecima ukazanja u Međugorju, službenom stavu Crkve prema Međugorju te plodovima Međugorja, u produkciji Informativnog centra Mir Međugorje i projekta “Fruits of Medjugorje” autorice Marije Jerkić. Nakon filma, bračnim parovima se obratio i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a nakon njegove kateheze razgovarali smo s nekima od njih koji su radosno s nama podijelili svoje dojmove o hodočašću, a jedni od njih su i bračni par Borja Martinez Echevarria & Maria Lopez Jurado koji su u Međugorje prvi put došli prije 10 godina kako bi proslavili svoju 10. godišnjicu braka.

„Od tada smo bili puno puta u Međugorju, kako sami nas dvoje, tako i puno puta s našim kćerima, te smo čak snimili i dokumentarac o Međugorju koji je izašao u kinima u Španjolskoj. Sada smo ovdje došli na jedno hodočašće koje je jako posebno zato što je samo za bračne parove. Ovo je već peto ovakvo hodočašće koje organiziramo i možemo ponosno reći da smo već imali oko 230 parova koji su dolazili na ovakva hodočašća. Jako je zanimljivo da nas uvijek prate svećenici koji su, možemo reći, specijalizirani na području bračnog života i također s nama su tu uvijek i časne sestre. Posebnost ovoga hodočašća je da možete samo jednom doći na ovo hodočašće za bračne parove, naravno vi se možete vraćati u Međugorje na „normalno” hodočašće, ali ovakvo je samo jednom. I kao uvijek, vidimo u Međugorju uvijek velike plodove, naročito u ovom hodočašću vidimo plodove u braku tih ljudi koji se vrate natrag u svoje gradove, koji obnove svoje brakove. Ono što smo Gospe naročito pitali ove godine jest da nas, ako može, pozove nas kao molitvenu skupinu u sljedećoj godini ovdje u Međugorje, da možemo svi zajedno doći”, kazao je Borja dodavši kako ove godine na hodočašću imaju 30 bračnih parova, većinom iz Španjolske, a nekoliko njih je došli i iz Kostarike i Kolumbije.

„U ovom hodočašću, kao što je Borja rekao koje je samo za bračne parove, mi živimo duhovnost Međugorja, ali tako je važno naglasiti da je ovo hodočašće samo za bračne parove, dakle za muža i ženu. To nije samo hodočašće, to je duhovna obnova koja je jako posebna da bi se na prvo mjesto stavilo bračni život i također da bi se obnovili ti bračni zavjeti. Zahvaljujući Međugorju, kada smo došli prije 10 godina prvi put, mi smo odlučili pokrenuti jednu molitvenu skupinu u našoj kući koja sad obilježava 10. obljetnicu i uvijek ima velike plodove iz te molitve”, kazala nam je Maria Lopez Jurado, a na ovo hodočašće došli su i Alfredo Castro Girona & Silvia Susaeta koji su prvi put došli u Međugorje.

„Prvi put smo u Međugorju, došli smo jer nas je Gospa pozvala. Moja majka je umrla prije godinu dana i stvarno sam željela doći u Međugorje, pogotovo da se osjećam bliže svojoj majci. Moj muž me je htio učiniti sretnom i kada smo bili na jednoj duhovnoj obnovi u Madridu čuli smo za duhovnu obnovu u Međugorju o kojoj su nam svi pričali i rekli su nam da je to jako dobro za nas osobno, ali i za naš brak. Tako mi je muž poklonio ovo hodočašće. Ono što smo mi dobili kao dar u našem braku je to što nam je ovo hodočašće pomoglo da se zbližimo, osjetili smo Gospinu prisutnost i Gospa je ta koja nam pomaže u našem braku”, kazala je Silvia, dok je Alfredo rekao:

„Moje hodočašće, ono što sam ja doživio do sada, jest nešto nadnaravno što ulazi u naše živote i ono što trebamo je imati povjerenje u sve to što se događa. Ono što nam Gospa ovdje govori je tako jasno, to je da trebamo čitati Bibliju da bi mogli spoznati ono što nam Isus govori. Također, ono što pomaže našem duhu jest da postimo i sveti sakramenti koji nam pomažu, sveta pričest, ispovijed, a tu je i klanjanje Presvetom, to je sve što nam pomaže hraniti našu dušu i naš život. Ovo nam je prvi put u Međugorju, ali zasigurno ne i posljednji, nastavit ćemo dolaziti barem jednom godišnje kako bi to pomoglo našem duhovnom životu, da nam pomogne hraniti naš duhovni život. Mi ćemo također moliti za ono što Gospa od nas traži da molimo”, kazao nam je Alfredo. S bračnim parovima kao duhovna pratnja bila su i dvojica svećenika, a jedan od njih je Jose Ignacio Olmedo Bernal koji je kazao da je jako važno ovakvo jedno hodočašće jer njega podsjeća na svadbu u Kani Galilejskoj.

„Na svadbi u Kani Galilejskoj Marija pita svoga Sina da učini čudo, da pretvori vodu u vino. Ja kao svećenik u jednom ovakvom hodočašću se osjećam kao da me je Marija pozvala da pomognem ovim bračnim parovima koji imaju puno te „vode” kao što mogu biti grijesi ili sve što je u jednom životu, da preko molitve, preko svete mise pretvore tu vodu u vino. Svaki put poslije ovoga hodočašća svjestan sam koliko su se oni promijenili, koliko je Marija stvarno pomogla u njihovom braku da oni obnove svoj brak. I kad jedan bračni par obnovi svoju ljubav to znači također i da oko njih oni sve ostalo obnavljaju, djecu, roditelje, djedove i bake, prijatelje, sve oko njih, jer se svi hrane tom njihovom obnovljenom ljubavlju i to je jako važno”, kazao je svećenik Jose Ignacio Olmedo Bernal.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne