FOTO: Adventski koncert HKUD-a ”Brotnjo” – Čitluk održan u Međugorju

U utorak, 19. prosinca, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ”Brotnjo” iz Čitluka održalo je svoj 17. tradicionalni adventski koncert u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju s početkom u 20 sati. HKUD ”Brotnjo” – Čitluk svoje adventske koncerte započelo je davne 2005. godine, a rad samoga Društva koje postoji u ovakvom formatu nepunih četvrt stoljeća, odnosno od 1999. godine, počiva na glavnom cilju, a to je sačuvati stare običaje broćanskog kraja, približiti ih novim generacijama, te ih sačuvati od zaborava. Koncert je održan kao božićni poklon za sve Brotnjake i prijatelje samoga Društva. Bila je to večer ispunjena brojnim pjesmama, gangama, bećarcima, tradicijskim igrama, guslama, te zanimljivim koreografijama i prikazima narodnih nošnji.

Tako su na samom koncertu nastupili domaćini HKUD ”Brotnjo” – Čitluk, muška klapa ”Concordia” iz Međugorja, HKUD ”Sveti Ante – Cim” iz Mostara, ”Složni Bećari” iz Čitluka, te guslar Marko Čolak. Prije samoga koncerta svi okupljeni mogli su pogledati kratki video uradak o običajima Badnjega dana iz krajeva Brotnja. Riječ je o video isječku koji je nastao 2005. godine, a u kojemu su sudjelovali članovi i članice HKUD-a ”Brotnjo”. Na samom početku 17. adventskog koncerta prigodni pozdrav okupljenima uputio je Marinko Bukovac, predsjednik Društva, zahvalivši se svima na dolasku, a po završetku koncerta i s nama je podijelio nekoliko riječi.

„Naše Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ”Brotnjo” – Čitluk, koje postoji u ovome formatu od 1999. godine, tradicionalno od 2005. kada je bio naš prvi, održava adventske koncerte i mi smo s tom tradicijom nastavili dugi niz godina, tako da je danas ovo naš 17. koncert, jer 2020. i 2021. godina su nam malo poremetile planove, ali Bogu hvala mi smo nastavili dalje i nadamo se da ćemo tako nastaviti i dogodine jer dogodine imamo još jedan jubilej. Naime, dogodine slavimo 25. obljetnicu osnivanja Društva i nastojat ćemo, ako Bog da, da proslavimo u ovakvom ambijentu, dakle negdje u božićno vrijeme, godišnjicu društva i adventski koncert. Naše Društvo trenutno broji oko 50 aktivnih članova, imamo mušku i žensku pjevačku skupinu, te folklornu skupinu, a u folklornoj skupini imamo i osnovnoškolce, tako da među njima imamo mlade od osnovne škole pa sve do fakulteta”, kazao je Marinko Bukovac.

Na samom kraju koncerta svi sudionici su se popeli na pozornicu gdje su svi zajedno izveli još nekoliko božićnih pjesama, a posjetitelji su na kraju koncerta sudionicima uputili zaslužen i dugotrajan pljesak. Voditeljica koncerta bila je Suzana Bošnjak, a po završetku koncerta svi sudionici, kao i posjetitelji mogli su uživati u prigodnom domjenku uz čašicu razgovora.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne