FOTO: Članovi udruge ‘Zavjet Gospi’ posadili novo cvijeće i očistili Gospin kip na Brdu ukazanja

Gospin kip na Brdu ukazanja u Bijakovićima postavljen je 8. rujna 2001. godine povodom 20. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Mjesto je to gdje u ovih više od 41 godinu Gospinih ukazanja milijuni ljudi dolaze kako bi u tišini i sabranosti molili i zahvaljivali Kraljici Mira za sve primljene milosti. Da bi to molitveno mjesto bilo uvijek čisto i održavano već se godinama brine Ivan Pavlović Ina, župljanin Međugorja, koji se svakoga dana po nekoliko puta penje do Gospina kipa, zalijeva cvijeće, te se brine o izgledu tog molitvenog mjesta. Brdo i molitveni prostor oko Gospina kipa su uvijek čisti, a cvijeće nije nikada uvenulo. Da bi tako bilo i ubuduće, te da bi Gospin kip bio nanovo očišćen i zablistao punim sjajem, jučer su se potrudili Ivan, Zvonimir i Boris koji su posadili novo cvijeće, te su na radost okupljenih vjernika s vodenim peračem oprali ovaj Gospin kip koji bdije nad Međugorjem već više od dva desetljeća. Kako su nam kazali, to su učinili s puno ljubavi u zahvalu za sve milosti koje primaju od Majke.

„Hvala Bogu i Gospi dragoj na milosti koje nam daje da možemo ovo učiniti kao Udruga „Zavjet Gospi”. Već treću godinu zaredom u proljeće i u jesen postavljamo sadnice novoga cvijeća, te očistimo detaljno prostor oko Gospina kipa jer kip puno drugačije i ljepše izgleda kada se prostor ispod njega očisti. Sada smo posadili zimsko cvijeće, a na proljeće ćemo neko drugo koje može izdržati one visoke ljetne temperature. Mi kao Udruga smo održavanje kipa dali kao nekakav zavjet, te što god treba pomoći oko Podbrda, oko kipa, oko čišćenja, to ćemo vrlo rado učiniti. Na prvom mjestu spomenuo bih Inu Pavlovića iz Bijakovića koji se godinama jako trudi, čisti i kupi otpad kojega pojedini hodočasnici ostavljaju za sobom, te on to sve uredno održava”, kazao je Zvonimir Ostojić iz Udruge „Zavjet Gospi”, te kazao više o samom činu čišćenja kipa.

„Zadnji put kad smo sjedili gledali smo Gospin kip, a inače znamo kako odraditi posao oko cvijeća, no toga puta vidjeli smo područje oko kipa i sam kip kako su prljavi, što je i logično jer godinama sam kip kao kip nije čišćen. Tada smo došli na ideju da sa ovim akumulatorskim vodenim peračem, a koji se jako dobrim pokazao, očistimo Gospin kip, te kamen oko Gospina kipa. Kada smo vidjeli da je poslije toga kip bio prelijep i čist, sebi smo dali zadatak da to činimo i češće s vremena na vrijeme, kako bi Gospin kip izgledao onako kako bi i trebao izgledati. Bogu hvala, nama trojici, Borisu, Ini i meni je milost da možemo otići gore, zadržati se 3-4 sata, posaditi cvijeće, izmoliti koju krunicu, a osjećati se pored Gospe je milosno. Malo ću se našaliti i reći kako ovo cvijeće koje gore sadimo ima sreću u odnosu na ostale sadnice da ga je zapalo da bude baš kod Gospe”, kazao je Zvonimir, te još jednom naglasio da je Udruga uvijek spremna pomoći za što god treba vezano za održavanje Brda ukazanja i čišćenja Gospina kipa, a nadaju se da će se jednom naći i trajno rješenje oko vode i zalijevanja cvijeća oko Gospina kipa jer se to do sada uvijek radilo ručno.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne