FOTO: Dječji vrtić ‘Sv. Mala Terezija’ proslavio 26 godina djelovanja

Danas, dan uoči proslave blagdana sv. Male Terezije, u Majčinu selu proslavljen je dan vrtića koji nosi ime ove svetice, najmlađe Crkvene naučiteljice. Također, danas je proslavljena i 26. godina djelovanja samoga vrtića, koji već 26 godina djeluje u sklopu Majčina sela, a Majčino selo je veliki projekt i velika obitelj čiju je izgradnju započeo pokojni fra Slavko Barbarić. Nastalo je kao potreba za prihvat i skrb djece u ratno i poratno vrijeme koja su bila pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. Svečana obljetnica djelovanja vrtića proslavljena je jutros svetom misom u 10 sati u kapelici pokraj vrtića, a svetu misu predslavio je fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčina sela. Darija Juričić, voditeljica vrtića ‘Sv. Mala Terezija’ kazala nam je više o današnjoj proslavi, kao i o djelovanju samoga vrtića.

„Mi smo počašćeni što je naš vrtić dobio naziv po ovoj najljepšoj svetici sv. Maloj Tereziji. Živjela je jako malo, samo 24 godine, ali djeca ju rado prihvaćaju jer je bliska njima. U našem vrtiću imamo i njene moći koje kada djeca ulaze u vrtić rado poljube i tu se i prekriže, te im tako počinje dan u vrtiću. Mi njih učimo da se mole sv. Maloj Tereziji, da im bude zaštitnica, zaštitnica njihove obitelji i njih samih. Ja sam počašćena što nam je ona svetica i što nas zagovara na Nebu kod Boga. Naš osnivač vrtića je pokojni fra Slavko Barbarić, a sam vrtić je nastao s ciljem da se u Majčinu selu uvijek događa život, da Selo nije odcijepljeno, nego da je ovdje uvijek živo. Fra Slavko je bio jedan vizionar. Kada nas nema nekoliko dana u vrtiću sve je nekako tiho, ali čim djeca dolaze počinje život. Tako da fra Slavko je glavni osnivač ovoga svega i evo 26. generaciju smo izveli iz vrtića”, kazala je Darija Juričić, te nadodala kako je sve ovo jedan veliki blagoslov za našu djecu, za njihove roditelje i za župu.

„Naš vrtić ‘Sv. Mala Terezija’ broji oko 120 djece, malo i više, a raspoređeni su u pet skupina. Imamo vrhunske odgajateljice od kojih su neke tu i od prvoga dana, tako da smo sretni jer imamo jedan kvalitetan tim odgajatelja, a uz sve to smo vjerski vrtić, a to je za mene najbitnije”, kazala je Darija Juričić, voditeljica vrtića ‘Sv. Mala Terezija’.

Svetu misu povodom 26. obljetnice djelovanja vrtića predslavio je fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčina sela, koji se u svojoj propovijedi dotaknuo djela iz Evanđelja u kojemu Isus govori ako se ne obratimo i ne postanemo kao djeca nećemo ući u Kraljevstvo Nebesko.

„Vidimo kako su ove Isusove riječi nevjerojatno snažne, oštre rekli bismo. Ulazak u Kraljevstvo Nebesko uvjetovan je obraćenjem, promjenom našega postojanja koje se sastoji u tome da postanemo kao djeca… Svetica koju danas slavimo sv. Mala Terezija je savršeno razumjela ovu Isusovu misao i htjela je da cijela Crkva stavi ovu misao o obraćenju u središte svoga naučavanja. Na što Isus misli kada u sredinu postavlja ovo dijete? Nije Isus naivan da idealizira dijete koje još uvijek nema potpuno korištenje slobodne volje, ali on zna da dijete ima neke karakteristike koje odražavaju onaj naš početni izvorni bitak, onu početnu postavu iz koje smo izrasli kao kršćani, da upravo to stanje i raspoloženje izražava istinu o Bogu”, kazao je fra Dragan te nastavio kako je zahvalnost bit kršćanskoga postojanja.

„Dijete u svakom pogledu podređeno trećoj osobi, budući da je u potrebi, ono je izvorno zahvalno. Uostalom ne učimo li mi svoju djecu kada ih učimo prve riječi da kažu „molim” odnosno „hvala”. Dakle, dijete u sebi je zahvalno jer ovisi o drugome, ovisi o slobodi druge osobe. Sveta Mala Terezija u svome djelu „Povijest jedne duše” piše: „Isus ne traži velika djela, nego samo pouzdanost i zahvalnost. On uopće ne treba naša djela, nego samo našu ljubav.”, kazao je fra Dragan Ružić, te na kraju svima poručio koji je krajnji uvjet za ulazak u Kraljevstvo.

„Postati kao djeca, prepoznati sebe pred Ocem samo potrebnima Njegove milosti, Njegove besplatne ljubavi i velikog milosrđa. To je uvjet da uđemo u Kraljevstvo nebesko i to je poziv da postanemo djeca, da imamo tu raspoloživost, tu zahvalnost, to predanje Bogu Ocu i taj osjećaj da sve ovisi o Njemu i da sve iščekujemo od Njega”, kazao je na kraju fra Dragan. Na završetku svete mise pozvao je sve roditelje na življenje svetosti u svojim obiteljima, jer kako je sam rekao u vrtiću se nalaze i moći od roditelja sv. Male Terezije koji su također proglašeni svetim, tako da i to bude poticaj roditeljima i djeci na svetost.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne