FOTO: Misom u Majčinom selu proslavljeno 25 godina Vrtića ‘Sv. Mala Terezija’

Danas, na blagdan sv. Male Terezije, u Majčinom selu proslavljen je dan vrtića koji nosi ime ove svetice, najmlađe crkvene naučiteljice. Također, danas je proslavljena i 25. godina djelovanja samoga vrtića.

Vrtić ‘Sv. Mala Terezija’ djeluje u sklopu Majčinog sela, a Majčino selo je veliki projekt i velika obitelj čiju je izgradnju započeo pokojni fra Slavko Barbarić. Nastalo je kao potreba za prihvat i skrb djece u ratno i poratno vrijeme koja su bila pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. Ravnatelj Majčinog sela i vrtića, fra Dragan Ružić, prisjetio se početaka rada ove ustanove.

“Dječji vrtić dio je Majčina sela. Pokojni fra Slavko koji je osnovao Majčino selo imao je dvojak razlog pred sobom za pokretanje dječjeg vrtića. Htio je da djeca koja budu u Majčinom selu ne budu izdvojena, da ne budu izolirana od svojih vršnjaka, već da se socijaliziraju sa svojim vršnjacima. Tako je htio da uz Majčino selo bude i vrtić. Druga namjera mu je bila da pomogne roditeljima u odgoju te djece, da im da jedan kršćanski odgoj i da im pomogne u rastu te djece”, kazao je fra Dragan Ružić uz dodatak kako se broj djece u vrtiću od samih početaka kreće oko brojke od 150 djece svake godine, o njima brine 12 odgajateljica, a djeca su podijeljena u šest skupina, a uz to postoje i jaslice – odjel za malu djecu od 1 do 3 godine starosti.

Voditeljica vrtića, Darija Juričić, u vrtiću je od samoga početka, tako da i ona danas proslavlja 25 godina djelovanja pa se danas prisjetila kako je bilo koračati, rasti i razvijati se s ovom odgojno-obrazovnom ustanovom.

“To je davno bilo, davne 1996. godine, kad smo mi počeli raditi. Započeli smo s fra Slavkom Barbarićem koji je unio svoju pozitivnu energiju, svoj pedagoški stav u taj naš rad i gurao nas je i mislim da nas i danas nosi ta energija. Kroz naš vrtić je prošlo puno djece i ta djeca su danas već obiteljski ljudi. Recimo, djeca iz tih prvih generacija sada su roditelji koji dovode svoju djecu u vrtić. Citat sv. Male Terezije je “Moje zvanje je ljubav” i mislim da nas ta ljubav vodi od prvoga dana, i nas i naše odgajateljice koje s ljubavlju ovo rade”, kazala je Darija Juričić.

Dječji vrtić “Sv. Mala Terezija” je danas u Majčinom selu proslavio svoju 25. obljetnicu početka rada. Svetu misu u 11 sati predslavio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, u koncelebraciji s fra Dankom Perutinom i Fra Draganom Ružićem.

Donosimo vam fotogaleriju s proslave obljetnice, kao i audiozapis razgovora s fra Draganom Ružićem i tetom Darijom Juričić, kojega je pripremila kolegica Ivana Grbavac.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne