FOTO: Molitveni hod od rodne kuće fra Slavka Barbarića u Dragićini do Međugorja

Danas na 22. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića održan je treći po redu molitveni hod od njegove rodne kuće u Dragićini do njegovog počivališta na groblju Kovačica. Molitveni hod započeo je okupljanjem vjernika ispred fra Slavkove rodne kuće, odakle se u 9 sati blagoslovom, kojega je podijelio bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota, te molitvom krunice krenulo prema Međugorju gdje su vjernici stigli oko 11:20 sati. Po dolasku u Međugorje sudionici ovog molitvenog hoda zajedno su se pomolili ispred Gospina kipa, zatim i u crkvi sv. Jakova, te se potom u molitvi krunice Božjega milosrđa zaputili prema fra Slavkovom grobu gdje su još izmolili sedam Očenaša na Gospine nakane. Ovaj molitveni hod od fra Slavkove rodne kuće u Dragićini do Međugorja prvi put je održan 2020. godine na 20. obljetnicu njegove smrti u organizaciji molitvene grupe „Gospa, Majka moja” i obitelji pokojnoga fra Slavka, tako da već raste u jednu tradiciju. Po dolasku u Međugorje neki od sudionika s nama su podijelili svoje dojmove.

„Evo došli smo do međugorske crkve, krenuli smo jutros u 9 sati na ovaj naš zavjetni hod fra Slavku Barbariću. Bogu hvala da nas je nebo poslužilo ovim lijepim vremenom i lijep je odaziv bio, 50-ak ljudi je među nama. Sada idemo do crkve, a nakon toga put fra Slavkovog groba. Fra Slavko je bio član naše obitelji, bio je moj stric – tatin brat, usko sam surađivala s njim u Majčinu selu. Imali smo jako puno zajedničkih trenutaka i u biti sam moj životni poziv je fra Slavko odredio, uputio me te sam uistinu zahvalna njemu, zahvalna za njegov život, za njegova djela u mome životu i svaki dan se njemu preporučujem, a posebno kako sam majka i preporučujem svoju djecu i mislim kako je to naš zagovornik”, kazala je Lucija Bajkuša, a svoje dojmove i sjećanja na fra Slavkov život s nama je podijelio i Mario Mijatović iz Krehin Graca.

„Evo i treću godinu zaredom obilježili smo sjećanje, i poštovanje dali čovjeku koji je obilježio Međugorje svojim služenjem i svojim radom u župi. S ponosom mogu izgovoriti njegovo ime: Fra Slavko Barbarić. Bio je primjer, uzor, kako nama starijima, a nadamo se da će doprijeti i do mlađih koji ga nisu upoznali, da će doprijeti preko nas i preko drugih koji budu svjedočili o djelima koja je on napravio ovdje u Međugorju nadahnut Majčinim porukama i služenju Kristu. Samo jedna riječ velika ponosa što sam imao milost biti u blizini toga čovjeka koji me je zadužio da s ljubavlju mogu izgovoriti njegovo ime”, kazao je Mario Mijatović.

„Hvala Bogu za ovaj današnji dan, iskupili smo se u molitvi, ljubavi i pjesmi. Evo nas pred crkvom, sada ćemo i na fra Slavkov grob i neka on prati sve one koji su bili s nama. Božji blagoslov svima”, kazala je kratko Sofija Soldo, fra Slavkova sestra. Danas u 14 sati molio se još i križni put na Križevcu, a sveta misa za fra Slavka slavit će se večeras u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne