FOTO: Obilježena 800. obljetnica prvog pravila OFS-a ‘Memoriale Propositi’

Sinoć je u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju održan susret franjevačkog svjetovnog reda iz Brotnja s ciljem obilježavanja 800. obljetnice prvog pravila OFS-a „Memoriale Propositi“ ili „Spomenice o načinu života“ koja je napisana 1221. godine, a tim pravilom se smatra da je i uspostavljen Treći red sv. Franje, iako je Spomenica službeno potvrđena 1289. godine od strane pape Nikole IV.. Na temelju „Memoriale Propositi“ nastala su kasnija, revidirana Pravila života franjevačkih svjetovnjaka, pa i ovo današnje aktualno iz 1978. godine.

Hercegovačko područno bratstvo okuplja 17 mjesnih bratstava, te su se sinoć u molitvi, razmatranju Božje riječi i predavanju okupila bratstva iz Međugorja, Čitluka i Čerina i Gradnića, a predavanje je održala Marija Krešić, područna učiteljica formacije Franjevačkog svjetovnog reda

“Na predavanju sam govorila prvenstveno o povijesti razvoja našega reda, kako se mijenjalo naše pravilo, te sam stavila naglasak kako je važno poznavati povijest kako bismo mogli izgrađivati svoj vlastiti identitet kao svjetovnog franjevca, te da se vratimo na izvore. Recimo, prvo pravilo „Memoriale Propositi“ i na prvo mjesto stavlja naglasak na pokoru i mislim da bismo se mi u današnjem vremenu trebali vratiti na te izvore. Malo da više unosimo pokoru u svoj život, pa i na ono što nas Gospa ovdje poziva”, kazala nam je Marija, dodajući kako je ona osobno u Franjevačkom svjetovnom redu od 2009. godine, a ove godine je punih deset godina otkako je dala vječne zavjete.

Nakon predavanja, svi sudionici su bili raspoređeni u nekoliko radnih skupina, te su na taj način međusobno prenosili svoja iskustva u OFS-u, kao i svoja mišljenja o samom pravilu “Memoriale Propositi”.

Što nam je još kazala Marija Krešić, područna učiteljica formacije OFS-a, poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne