FOTO: Počelo 14. hodočašće obitelji Kraljici Mira

Svetom misom u petak, 9. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, koju je predslavio vlč. Alen Vrbek, započelo je 14. hodočašće obitelji Kraljici Mira u organizaciji Udruge ”Kup Karmel” iz Zagreba. Hodočašće će trajati do nedjelje, 11. lipnja, a na ovo hodočašće je pristiglo čak 17 autobusa vjernika, te više desetaka osobnih automobila, tako da je 14. hodočašće obitelji Kraljici Mira okupilo više od 840 sudionika. Tijekom ova tri dana vjernici će slaviti svete mise, moliti krunice, slušati svjedočanstva i nagovore, obnoviti svoje bračne zavjete, pristupiti sakramentu ispovijedi i hodočastiti na Križevac, a hodočašće će završiti u nedjelju molitvom krunice na Brdu ukazanja u jutarnjim satima. Nakon završetka svete mise, prvo svjedočanstvo koje su sudionici čuli bilo je od međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića koji je posvjedočio kako i on dolazi iz velike obitelji sa šestero braće i sestara. Govorio je o snazi obiteljske molitve, kako je upravo takva molitva obilježila njegovo djetinjstvo, te koliko mu je ona pomogla da postane franjevac i svećenik, naglasivši kako je u njegovoj obitelji na prvom mjestu uvijek bio Bog. Poslije fra Zvonimira, riječi dobrodošlice i nekoliko korisnih savjeta sudionicima je uputio nadbiskup Aldo Cavalli, zahvalivši se organizatorima na pozivu.

„Prije 10 godina papa Franjo je bio biskup Buenos Airesa u Argentini. Kada je bio izabran za papu bio je biskup jedne biskupije, a sada je postao biskup Rima i papa čitavoga svijeta i ja ga svake godine susrećem. Što je zapravo on činio, što je trebao raditi, ono što zapravo i mi trebamo činiti – obnavljati se i posuvremenjivati se. Trebao se obnoviti, trebao je obnoviti čitavo svoje biće zbog poslanja koje je imao. Trebao je i osuvremeniti svoj pogled na svijet jer je prije gledao samo jednu biskupiju, a sada ima pogled na čitav svijet. I mi svećenici, kao i obitelji trebamo činiti isto. Dobro činite što hodočastite i svi mi trebamo također hodočastiti, dobro je što dolazite u ovo mjesto milosti, jer ovdje se zapravo obnavljate i posuvremenjivate. Prije toliko godina i ja sam bio kao jedno od ove djece koja su skakala i trčala, i kakav sam sada to je zapravo rezultat jedne velike promjene, obnove. Tako i vi, možda ste prije nekoliko godina bili sami, nevjenčani, bez obitelji, bez djece i uvijek je potrebno obnavljati se i obnavljati”, kazao je mons. Cavalli naglasivši kako je prošlo pola stoljeća otkako je postao svećenik.

„Prije 50 godina sam postao svećenik, prije 50 godina moj način ljubljenja Krista bio je jedan posve drugačiji, a nakon 50 godina opet ljubim Krista, ali na jedan izmijenjen način, uvijek je bila potrebna obnova. Isto kao i mi svećenici, i vi obitelji trebate dopustiti da se obnavlja ta ljubav prema Kristu, da postane živa, da uvijek ostane živ žar one ljubavi. Kao i mi svećenici prema Kristu, tako i vi supružnici međusobno u ljubavi trebate uvijek obnavljati, oživljavati onu istinsku ljubav. Ljudi koji dođu ovdje, zašto dođu? Dolaze na posebno mjesto, tu ostaju s dragošću, tu mole vrlo rado, tu dopuštaju da se obnove, tu im se život mijenja i onda s tom promjenom, s tom obnovom vraćaju se u svoje okruženje, u svoje domove i tamo žive poslanje koje im je Bog dao. Kako Gospodin vidi mene, kako vidi svu ovu djecu? Gospodin nas uvijek vidi u perspektivi, dakle u rastu. Ne vidi nas samo kakvi jesmo, nego kakvi možemo postati. Jedan korak u tom ljudskom duhovnom obrazovanju je i gledati obitelj, ne kakvi sada trenutno jeste, nego kao što Gospodin uvijek gleda u rastu i razvoju. Želim vam da i vaš boravak ovdje bude upravo pun obnavljanja, boravak koji je otvoren za obnovu, kako bi vam se obnovili pogledi, kako bi vidjeli i obitelj i djecu onako kako ih Gospodin vidi uvijek”, kazao je mons. Aldo Cavalli.

Nakon njega, svoja svjedočanstva su još kazali Antonio Culej koji se posvjedočio kako ga je Bog izbavio iz ropstva grijeha, te sada preko društvenih mreža želi drugima donijeti Boga na moderan način. Nakon Antonija, svjedočanstvo kako im je Bog spasio brak okupljenima su kazali Darko i Narcisa Boro, dok su Marko i Ana Frković kazali kako ih je Bog izbavio iz ralja ovisnosti o kocki, te ih doveo k sebi. Prvo jutro ovoga hodočašća završilo je s brojnim duhovnim pjesmama, a Robert Rukavina, predsjednik Udruge ”Kup Karmel” i jedan od organizatora zahvalio se svima na ovom hodočašću, dodavši:

„Zaista se radujem vidjeti ovoliko djece na našem hodočašću, zaista je to zalog za našu budućnost i budućnost ovoga svijeta. Djeca koja se odgajaju u obiteljima, djeca kojima su roditelji uzor. Neka ovo naše hodočašće zaista bude nama roditeljima poticaj da budemo što bolji roditelji i da odgajamo našu djecu u vjeri. Kada nas vidimo ovako okupljene, ja mogu samo uskliknuti i reći: Gospodine, svi te traže. Došle su obitelji iz Hrvatske, Slovenije, i obitelji koje su na radu u Austriji”, kazao je Robert, te mons. Cavalliju poručio:

„U početku, prije 14 godina bilo je prvo hodočašće koje je došlo samo s jednim autobusom. Neprestano već 14 godina dolazimo, čak i u godini korone smo uspjeli doći na hodočašće. Ove godine ima nas 17 autobusa s preko 840 osoba, roditelja i djece. I kada pričam s ovim obiteljima ovdje, oni mi kažu kao da žive iz godine u godinu od Međugorja do Međugorja. Kada ih pitam zašto, oni odgovaraju da je to zato što su se ovdje u Međugorju nanovo rodili kao nove obitelji. To je odgovor zašto ustrajemo u organizaciji našega hodočašća”, kazao je Robert Rukavina.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne