FOTO: Svetkovina Tijelova proslavljena u Međugorju

U četvrtak, 8 lipnja, Crkva je proslavila svetkovinu Tijelova – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Ova svetkovina slavi se u prvi četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a za Katoličku Crkvu je ono spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Kao i diljem svijeta, Tijelovo je svečano proslavljeno i u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku danas su slavljene u Međugorju u 8, 11 i 19 sati. Večernju svetu misu u 19 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju pred tisućama vjernika predslavio je nadbiskup mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a u koncelebraciji su bili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i brojni drugi svećenici.

„Prvo nam čitanje govori „Sjeti se, nemoj zaboraviti”. Sjeti se, Gospodin Isus je živ. On je živ. U Bogu Ocu moli za nas, prati nas na putu našega života. Prati svakoga od nas i nikada nas ne napušta. Sjeti se, Gospodin Isus koji živi u Bogu, želio je biti prisutan među nama u sakramentu Euharistije. „Uzmite i jedite, ovo je moje Tijelo. Uzmite i pijte, ovo je kalež moje Krvi.” Sjeti se, Gospodin Isus koji živi u Bogu prisutan je, živ, po djelovanju Duha Božjega, Duha Svetoga koji danas s nama posadašnjuje prisutnost Isusa koji živi u Bogu. Mi uvijek prije nego ćemo nad kruhom i vinom reći riječi koje je Isus izgovorio na posljednjoj večeri, s vjerom govorimo: „Uistinu, svet si Gospodine, izvore svake svetosti. Pošalji na ovaj kruh i na ovo vino Duha Svetoga kako bi postali za nas Tijelo i Krv Gospodina Isusa Krista”, kazao je mons. Cavalli tijekom propovijedi, dodavši kako je u Duhu Božjem, Duhu Svetom, Bog postao jednim od nas u tijelu Djevice Marije.

„U Duhu Božjem, Duhu Svetom onaj kruh i ono vino postaju znak stvarne, istinske i bitne prisutnosti Gospodina Isusa koji živi u Bogu. „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao”, čitali smo u Evanđelju. „Tko jede moje tijelo i pije moju krv ostaje u meni i ja u njemu”. I mi pred njim govorimo „Amen”, što znači vjerujem i prijanjam tebi čitavim svojim bićem i čitavim svojim životom. To je naša vjera. Euharistija je prisutnost Gospodina Isusa koji hoda s nama na putu našega života i daje nam jakost, hrabrost, oprost i snagu. Nikada nas ne napušta. U Njemu naša zajednica hodi. On, Gospodin stvara i obnavlja naše jedinstvo i sklad kako potvrđuje sv. Pavao u drugom čitanju. „Budući da je jedan kruh Euharistija, svi smo, iako mnogi, jedno tijelo. Svi smo dionici jednoga kruha”. Sjeti se, sjetimo se, Gospodin je živ. U Euharistiji je Gospodin s nama. Gospodin me uvijek prati. Amen”, kazao je mons. Cavalli u svojoj propovijedi.

Nakon svete mise na kojoj su pjevali članovi velikog župnog zbora „Kraljica Mira” kojim je ravnala s. Irena Azinović, na ulicama Međugorja održana je i svečana procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nakon procesije molitveni program je završio kratkim klanjanjem Presvetom na vanjskom oltaru pred mnoštvom vjernika.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne