FOTO: U Međugorju započele svete mise zornice

Jučerašnjom prvom nedjeljom došašća zakoračili smo u posebno vrijeme, vrijeme posebne duhovne pripreme za najradosniji kršćanski blagdan – Božić. Tako su jutros i u Međugorju započele svete mise zornice koje će se slaviti u 6 sati ujutro, svakoga dana osim nedjelje. Svete mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Isusova dolaska na kraju vremena. Jutrošnju svetu misu u punoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je međugorski župni vikar fra Jure Barišić uz koncelebraciju više svećenika, a pod svetom misom su pjevali članovi Frame Međugorje. U propovijedi je fra Jure Barišić kazao kako smo jučer započeli došašće Isusovim pozivom na bdijenje za Božji dolazak u naš svakodnevni život.

„Ovoga prvog ponedjeljka slušamo u evanđelju izvještaj o rimskome satniku koji dolazi k Isusu sa žarkom molbom da mu izliječi tako potrebna i vjerna slugu. Zar sve nije iznenađujuće? I satnik, i njegova molba, a pogotovo Isus koji se, piše Matej Evanđelist, ‘zadivi’ satniku na njegovoj vjeri. Ne smijemo zaboraviti kako je Isus ovu spomenutu rečenicu o vjeri poganina, stranca i neprijatelja židovskoga naroda izrekao vjernicima – i svojim učenicima. I nama Isus kaže da u našem Izraelu – u nama osobno, u našoj obitelji, lokalnoj sredini – nema vjere koju traži. Nema vjere u onih koji smatraju da su prirodni baštinici vjere, koji su gotovo ‘rođeni vjernici’, koji isključuju strance od Isusova evanđelja ili im postavljaju ”svoje”, a ne evanđeoske uvjete vjere i ljudskosti”, kazao je fra Jure, te se upitao kakva je pak satnikova vjera kojoj se Isus divi i koju hvali?

„Jednostavna je to vjera posvemašnjeg oslanjanja na Isusa Krista, a ne na sebe, na svoje mjere i procjene, moći i zasluge. Vjera je to koja se izručuje Isusovu spasenjskom djelovanju, i to u samo jednu jedinu riječ, s onu stranu svih pobožnih naprezanja, pogotovo s onu stranu svih vjerskih i etničkih podjela. U jednom od najsvetijih dijelova euharistije, Kristove gozbe, pred pričest, ponavljamo riječi današnjeg evanđeoskog poganina: ”Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj!”. Nažalost, uvijek znamo bolje tko to od drugih ljudi nije dostojan primiti Isusa pod svoj krov. Mnogi od nas strogo bdiju i paze na ”nedostojne”. A znamo li koliko smo mi dostojni? Bdijemo li nad svojim riječima i postupcima”, kazao je fra Jure Barišić, te svoju propovijed zaključio riječima:

„Isus je riznica prave riječi, pravoga života, njegova riječ je uvijek učinkovita. Sposobna je sići u dubine srca gdje stvara novi svijet, novu nadu. Budimo služitelji i poslužitelji njegove riječi. Amen.”

Svete mise zornice, kao i ranijih godina, izravno prenosi naša Radiopostaja Mir Međugorje u našem radijskom programu, ali na našem YouTube kanalu, te facebook stranici.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne