FOTO: Devetnica Rođenju Kristovu na Brdu ukazanja

Približavamo se kraju došašća pa se i ove godine, kao i proteklih godina, župljani Međugorja i hodočasnici molitvom devetnice Rođenju Kristovu pripremaju za Božić – najradosniji kršćanski blagdan. Stoga će se idućih devet dana svakoga dana u 14 sati na Brdu ukazanja u Bijakovićima moliti radosna i žalosna otajstva Gospine krunice. Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić gostujući nedavno u programu Radiopostaje Mir Međugorje kazao je kako je molitva devetnice na Brdu ukazanja „jedan lijep način da se s Marijom pripremimo za Božić. Marija je istaknuti lik drugog dijela došašća. Slušamo kako anđeo Gabrijel dolazi u Njezin dom, slušamo o Njezinoj vjeri, predanju, i tko nas može bolje dovesti do Božića nego Marija.”

Uz ovu molitvu devetnice, važno se također i kroz ispovijed pripremiti, očistiti svoju dušu, pomiriti se s Gospodinom kako bi zaista očistili i dušu i srce, jer jedino kroz čisto srce i kroz čistu dušu Isus može doći i u naša srca i u naše obitelji…

fra Marin Mikulić

Današnju molitvu krunice prvoga dana devetnice uz mnoštvo župljana i hodočasnika predmolio je đakon fra Marin Mikulić. Molila su se radosna i žalosna otajstva Gospine krunice te se zaustavljajući se na svakoj postaji čitalo kratko razmatranje, a nakon završetka molitve krunice, kod Gospina kipa vjernici su izmolili još i sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu na Gospine nakane.

„Danas smo započeli devetnicu Božiću, zajedno s Marijom ćemo kroz ovih devet dana razmišljati o radosnim i žalosnim otajstvima kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Stoga je važno da kroz ovih devet dana otvorimo svoja srca, da se otvorimo Gospodinu kako bi se On zaista rodio u našim srcima, te kako bi došao i u naše obitelji. Također, poziv upućujem svim župljanima, kao i hodočasnicima da ih se kroz ovih devet dana što je više moguće odazove kako bi se na jedan prije svega duhovan način pripremili za dolazak našega Isusa Krista. Uz ovu molitvu devetnice kroz došašće, važno se također i kroz ispovijed pripremiti, očistiti svoju dušu, pomiriti se s Gospodinom u ispovijedi kako bi zaista očistili i dušu i srce, jer jedino kroz čisto srce i kroz čistu dušu Isus može doći i u naša srca i u naše obitelji. Tako da, ispovijed je možda jedna od glavnih stvari koje bi se priklonile uz ovu devetnicu”, kazao nam je fra Marin Mikulić nakon završetka molitve.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne