FOTO: Započela velika devetnica Kraljici Mira župe Krista Kralja iz Čitluka

Danas, 5. svibnja, polaskom u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, započela je 4. velika zavjetna molitvena devetnica povodom 43. obljetnice ukazanja Kraljice Mira u župi Međugorje. Kao i svake godine, devetnicu organiziraju župa Krista Kralja u Čitluku i Udruga “Zavjet Gospi”. Župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta, predvođeni župnikom fra Mirom Šego i župnim vikarima fra Ivanom Sliškovićem i fra Slavenom Tomićem, hodočastili su do Brda ukazanja u Bijakovićima. Hodočašće je započelo molitvom krunice Božjega milosrđa, te se nastavilo molitvom Gospine krunice kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće. Nekoliko stotina vjernika u koloni, s krunicom u rukama i molitvom na usnama, krenuli su prema Brdu ukazanja, a župljani Međugorja su radosno dočekali hodočasnike ispred svojih domova, te im ponudili osvježenje u obliku vode, sokova ili kolača koje su sami pripremili.

Došavši na Brdo ukazanja, vjernici su penjajući se do Gospina kipa molili radosna otajstva Gospine krunice, a dolaskom do Gospina kipa izmolili su i Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Kraljice i Marijin hvalospjev Veliča, a hodočašće je završilo završnim mladomisničkim blagoslovom kojega je udijelio fra Slaven Tomić. Vidno umoran, ali ispunjenoga srca, čitlučki župnik fra Miro Šego s nama je podijelio nekoliko dojmova.

„Ovo je danas prvi dan velike Devetnice župe Krista Kralja i Udruge ”Zavjet Gospi” koju već četvrti put organiziramo u zahvali Kraljici Mira za njezinu prisutnost kroz ove 43 godine i zahvalnost za sve milosti koje smo primili i koje primamo i dalje ovdje, u zahvalnost za Gospinu nazočnost, za njezinu blizinu u našim srcima, u našim potrebama i svemu onome što je važno za nas i za naš život. Danas smo krenuli, kao i obično, u 15 sati ispred župne crkve u Čitluku i evo stigli smo ovdje, Bogu hvala, u jednom lijepom raspoloženju i molitvi, te zajedništvu, pjesmi i radosti. Ono što me posebno veseli je da je bilo jako puno mladih obitelji i djece i to mi nekako stvarno srce ispuni radošću. Danas je prvi put, a ove godine planiramo ići osam nedjelja, do 23. lipnja kada će biti zadnja osma nedjelja, a već sutradan, 24. lipnja imamo završno, deveto hodočašće, zavjetno hodočašće, na samu Uočnicu Gospina ukazanja koje će krenuti ispred župne crkve u Čitluku u 16 sati prema župnoj crkvi u Međugorju”, kazao je čitlučki župnik fra Miro Šego. Zavjetna molitvena devetnica nastavlja se i iduće nedjelje od 15 sati polaskom ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne