FOTO: Završena 21. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove u Međugorju

Svetom misom jutros u 11 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju završena je 21. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove koja se u Međugorju održavala od 2. do 5. studenog. Geslo ove duhovne obnove bilo je “Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30). Predavači na ovoj duhovnoj obnovi bili su fra Serđo Ćavar, te Ivana i Dalibor Šarušić, bračni par koji je aktivan u pastoralu bračnih parova, a duhovnom obnovom koordinirao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. Na ovoj duhovnoj obnovi sudjelovalo je više od sedamdeset bračnih parova iz 12 zemalja svijeta. Sudionici su u protekla četiri dana slušali kateheze i predavanja, molili krunicu na Brdu ukazanja i križni put na Križevcu, imali klanjanja Presvetom, čašćenje križa Gospodinova, te su sudjelovali na večernjem molitveno-liturgijskom programu u crkvi sv. Jakova. Posljednjega dana program je započeo klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, zatim su fra Serđo Ćavar, te Ivana i Dalibor Šarušić odgovarali na pitanja koja su im pripremili sudionici duhovne obnove, a nakon toga slavila se i sveta misa. Svetu misu predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, a u koncelebraciji su bili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, voditelj duhovne obnove fra Serđo Ćavar, te fr. Rudolf Bartal, karmelićanin iz Slovačke. U prigodnoj propovijedi mons. Cavalli govorio je o Evanđeljima.

„Sveti Pavao u poslanici Filipljanima koju smo upravo pročitali kaže: „Trebamo produbiti našu vjeru”. Vjera je utemeljena na objavi. Koja je moja zadaća? Razumjeti, produbiti to da bih mogao shvatiti kako se Bog objavio. Evo upravo zbog toga duboka vjera nije jednostavna. Sveti Pavao stanovnicima Filipa, grada koji se nalazi na sjeveru Grčke, kaže još jednu stvar: „Zadovoljan sam što se Evanđelje širi cijelim gradom”. Koje Evanđelje? Sve je bila usmena predaja do 60., 70., 80. godine poslije Krista. Sveti Pavao piše od 50. do 60. godine poslije Krista. Evanđelje se formiralo na četiri različita načina, sve na temelju usmene predaje. Evanđelje po Mateju, Marku, Luki i nakon 30 godina je Ivanovo Evanđelje. Evanđelje je vrhunac onoga što je Isus učinio u svome životu. Evanđelja nisu priča o Isusu, apsolutno ne. Oni su nešto što govori: Isus je naš spasitelj, Isus je naš otkupitelj. Evanđelja su sljedeće: Bog je nevidljiv, a Isus je vidljiva slika nevidljivoga Boga. Imamo ta četiri Evanđelja, nemamo druga”, kazao je mons. Cavalli, te dodao kako u Novom Zavjetu imamo 14 poslanica sv. Pavla, tri Ivanove poslanice, dvije Petrove poslanice, jednu Judinu poslanicu i Knjigu Otkrivenja.

„Knjigom Otkrivenja završava Božja objava nama i Knjiga Otkrivenja završava ovim dubokim riječima: Dođi, Gospodine Isuse. Duh Sveti i Crkva ti kažu, dođi. Imamo riječ na aramejskom „Maranatha” – Dođi, Gospodine Isuse. Tu je završila objava, a kada sv. Pavao u ovoj poslanici Filipljanima kaže: „Zadovoljan sam što se Evanđelje širi”, on dolazi do ove točke, do Knjige Otkrivenja. U ovoj poslanici kaže jednu vrlo duboku stvar: „Moramo biti ujedinjeni. Trebamo živjeti u skladu. Moramo živjeti zajedno u miru.” Da bi to postigli moramo biti ponizni, ponizni, ponizni. Ali Pavlova poniznost, Pavla koji je bio učitelj i apostol, njegova poniznost je stajala u činjenici da je sebi govorio da moram rasti, rasti i rasti u svome poslanju. U svome životu trebam živjeti kao da sam najbolji na svijetu, u svemu onome što govorim trebam propovijedati kao da sam najbolji propovjednik. Trebam živjeti na najbolji mogući način da bih mogao služiti braći i sestrama, a to je poniznost – biti najbolji za služiti braći i sestrama u svijetu. Sv. Pavao kaže da svaki put kada dođe do puknuća toga rasta u poslanju, to je prepreka u navještanju Evanđelja. I tako smo jutros shvatili jednu vrlo važnu stvar – moram razumjeti svojim razumom – inteligencijom Sveto Pismo da bih upravo inteligencijom mogao navijestiti Sveto Pismo drugima. Inteligencija je jedan veliki dar Duha Svetoga, a znači moći čitati iznutra. Mi inteligencijom moramo u svojoj nutrini razumjeti ono što je Bog objavio da bi to razumjeli, shvatili, živjeli i naposljetku prenijeli drugima”, kazao je mons. Aldo Cavalli.

Nakon svete mise međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić zahvalio je svim sudionicima na dolasku, kao i svima koji su pomogli da duhovna obnova prođe u najboljem redu, te izrazio nadu kako će bračni parovi ponijeti sa sobom ovo duhovno bogatstvo koje su dobili na ovoj duhovnoj obnovi u Međugorju, pa kada se vrate svojim kućama to bogatstvo i živjeti u svojoj obitelji, svojoj župi, na svom radnom mjestu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne