Fr. John Egan: Međugorje je zauvijek promijenilo moj život

U Međugorju su od 13. do 20. rujna boravili hodočasnici iz Engleske i Irske. S njima je u Međugorje kao duhovna pratnja došao svećenik fr. John Egan iz Irske, a koji djeluje u Londonu u Engleskoj. Kako nam je kazao, fr. John dolazi u Međugorje još od 1995. godine, te se dobro sjeća prvih susreta s Međugorjem i pokojnim fra Slavkom Barbarićem. Hodočašće je organizirao Liam Driver iz Engleske, a mnogi hodočasnici iz ove skupine došli su prvi put u Međugorje. Susreli smo ih na Brdu ukazanja s njihovom vodičkom Svjetlanom Boras, a nakon što su završili s osobnom molitvom kod Gospina kipa, podijelili su s nama svoje dojmove.

„Iako sam u Međugorju bio više puta, meni je svaki put osjećaj kao da je prvi put, osjećaj jednoga blagoslova. Ja vjerujem da Gospa ovdje uvijek djeluje, a važno je otvoriti naša srca. Nekada mi stavimo „poklopac”, zatvorimo naša srca, ali važno je otvoriti srce i pustiti da izađu iz nas i suze i boli i pustiti da Bog radi u nama. Sve nas pozivam da otvorimo naša srca da Gospa djeluje u nama. Meni je uvijek velika radost kada ljudi dođu prvi put u Međugorje, zato što se ja sjećam kada sam prvi put došao nisam niti znao da se Gospa ovdje ukazuje. Ja sam došao, iskreno, da dobijem malo boje i da me sunce ugrije, nisam znao da se Gospa ukazuje. Kako je Bog milosrdan i kako Gospa djeluje, evo sa mnom primjer, ja sam toliko bio fokusiran na sebe. Ja sam došao ovdje u Međugorje s nekih 20 godina. Bio sam u Međugorju, sjedio u kafićima, pio sam, bio sam s nekom djevojkom i tu sam dok sam sjedio sudio druge i mislio da su svi oni koji su došli ovdje ludi”, kazao je fr. John Egan sjećajući se prvog dolaska u Međugorje, a zatim je govorio o trenucima u Međugorju koji su mu zauvijek promijenili život.

„Jednu večer sam došao s grupom hodočasnika ovdje na Brdo ukazanja, i jedna mlada cura je tu bila, a kasnije sam saznao da je to bila vidjelica Vicka, kleknula je na koljena i tu je imala ukazanje. Pitao sam našu voditeljicu grupe što se to događa, a ona mi je rekla da je to Vicka i da upravo ima ukazanje tada kada sam bio ovdje na Brdu. U tih deset minuta ukazanja bila je velika milost koja se spustila na mene, jer u meni je bilo puno tuge i boli pogotovo što je moj brat malo prije toga umro od raka, a imao je samo 23 godine te sam osjećao da sam ja kriv zbog toga jer je on bio „bolji sin”, a ja sam bio taj koji je stvarao probleme. On je bio bolji, a umro je od raka, a ja sam zbog toga osjećao krivnju. Sjećam se kako sam nakon tog ukazanja trčao da se spustim s Brda dolje, jer jedino što sam želio je da što prije odem doma i da kažem svojoj majci da je brat moj u nebu. Ja sam duboko osjetio veliku Božju i Gospinu prisutnost, bio sam siguran da je Bog živ i da je tu i bio sam uvjeren u to. Odmah sam se promijenio u tih deset minuta”, kazao je fr. John Egan kazavši svojim hodočasnicima kako se nada da su i oni svojih deset minuta molitve na Brdu iskoristili, jer vjeruje da je Gospa ovdje prisutna i živa.

Svoje dojmove na Brdu ukazanja kazali su nam i hodočasnice Mary i Veronica iz Engleske koje su prvi puta u Međugorju, kazavši nam da unatoč tome što su prvi put ovdje osjetili su da nisu slučajno u Međugorju, već da ih je Gospa pozvala kako bi dobili odgovore u svojim životima. Što su nam sve kazali fr. John Egan te Mary i Veronica, poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne