Fra Hrvoje Miletić sa svojim župljanima na velikoj devetnici: Kada nas je više onda je i srce toplije i šire

Iz nedjelje u nedjelju sve je više hodočasnika koji iz Čitluka pješice hodočaste u Međugorje. Naime, župa Krista Kralja organizirala je veliku devetnicu u povodu 40. obljetnice ukazanja Kraljice mira. Hodočasnike su i petoga dana devetnice predvodili župnik fra Miro Šego i vikar fra Goran Azinović, a jučer im se s vjernicima župe Čerin pridružio tamošnji župnik fra Hrvoje Miletić.

”Imali smo susret Franjevačkog svjetovnog reda i svi smo osjetili potrebu da molitvom dočekamo 40. obljetnicu gospinih ukazanja, stoga se javila ideja da idemo pješice na Brdo ukazanja, a budući da je župa Čitluk već započela hodočašće, onda smo se i mi odlučili pridružiti da nas je više, a kada nas je više onda nam je i srce malo toplije i šire. U ovom vremenu udaljili smo se jedni od drugih i drago nam je da u većem broju zajednički možemo hodočastiti i moliti Gospinu krunicu. Nastavit ćemo svake nedjelje, kao župa ćemo se priključiti i naravno 24. lipnja na uočnicu”, kazao je fra Hrvoje Miletić.

Uz Čitlučane, ovaj put i vjernike iz Čerina, tu su uvijek pojedinci i manje skupine pješaka iz okolnih mjesta, ali i jedna skupina hodočasnika iz Mostara. Svake nedjelje u 15 sati polazi se ispred čitlučke crkve odakle se u molitvi krunice i pjesmi preko Bara, Krehina Graca i Vionice korača prema Podbrdu. Ponosna i radosna s nama je svoje dojmove podijelila Danijela Šakota.

”Danas na blagdan sv. Trojstva peti put hodočastimo u Međugorje. Ponosna sam da je ovako mala župa, velikog srca s dva prekrasna svećenika organizirala hodočašće koje je iz nedjelje u nedjelju masovnije, na čemu možemo zahvaliti Bogu, a i narod je prepoznao dobru i pozitivnu energiju, Božju ljubav. Nadamo se da će Bog dati dobro i da će sve krenuti nabolje za nas i za našu djecu”, kazala je Danijela, a upravo djeca koja pješače s roditeljima i mladi brojni su među hodočasnicima. S molitvom na usnama i zavjetom u srcu bez problema prelaze put dug osam kilometara.

”Majka sam petero djece. Svaku nedjelju hodočastimo zajedno. Lijepo je biti dio ovog hodočašća. Gospa nas je puno puta pozvala na pokoru i obraćenje i ovime pokazujemo da smo se odazvali. Pozivam sve da se pridruže u sljedećim nedjeljama. Dobili smo veliki dar i ovo je najmanje što možemo učiniti, kazala je Marela Odak iz Čitluka, a Karlo Šakota hodočastio je treći put.

”Lijepo je moliti i slaviti Boga sa svojom župom. Dolazimo Gospi da nas tješi i liječi”, kazao je Karlo pozivajući sve da se pridruže.

A pridružili su se i iz međugorske župe koju je Gospa odabrala na poseban način. Rođena Podbrdom, na mjestu gdje je sve počelo, iz Čitluka je hodočastila Marija Sivrić.

”Prvi put sam se pridružila župljanima Čitluka na ovom hodočašću i svima bih preporučila da dođu i da se zahvalimo na milostima koje smo primili u ovih 40 godina Gospine prisutnosti, što nas hrabri, što je uz nas, što nam je pri ruci da se na nju možemo osloniti… I zaista je lijepo biti u zajedništvu i osjećati Božju prisutnost među nama”, riječi su Marije Sivrić, a zajedništvo su pokazali i međugorski župljani koji su ispred svojih domova dočekali hodočasnike u molitvi, a bilo je i onih koju su im ponudili osvježenje i domaće kolače svjedočeći i tako ljubav i blizinu. Sve to vraća nas na izvore, na prve dane kojih se prisjetio Milenko Vasilj kojega smo susreli na Podbrdu.

”Podsjeća ovo na prve dane ukazanja, kada su iz Čitluka i susjednih župa dolazili u Međugorje. Bili smo svi znatiželjni šta se događa. Fino je vidjeti da se isto ponavlja nakon 40 godina. Zbog pandemije i nedostatka inozemnih hodočasnika, sada se vidi da ovo mjesto nikada neće prazno. Svi zajedno ćemo biti i na godišnjici ukazanja, doći ovdje i na večernjoj svetoj misi zahvaliti za ovih 40 godina”, govorio nam je Milenko Vasilj, dok su hodočasnici pjesmom zahvaljivali Kraljici Mira.

”Kraljice mira, hvala!”, potekle su te riječi iz srca okupljenog puka koji je peti dan devetnice završio pjesmom Majci mira. Kako su pjevali i što su nam još hodočasnici rekli doznajte iz priloga Sanje Pehar, a mateo Ivanković pripremio je fotogaleriju.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne