9.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Fra Jozo Grbeš: Ako izaberemo Isusa, izabrat ćemo jedino što ima smisao

Misu drugog dana 34. Festivala mladih u Međugorju predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju 569 svećenika.

On je u svojoj homiliji mladima poručio kako je stanje svijeta uvijek kaotično pa tako i vrijeme u kojem mi živimo.

Citirajući dobitnika Nobelove nagrade za fiziku prošle godine Johna Clausera kazao je kako je ”svijet u kojem danas živimo prepun dezinformacija. Na svakome od vas je da služite kao suci, razlikujući istinu od laži.”

”Da, to je pozornica svijeta na kojoj i mi trošimo svoje dane i pitamo se: što je s nama kršćanima? Što je s nama koji ispovijedamo vjeru u Krista Spasitelja, Krista ljubavi,  Krista istine?” upitao je fra Jozo Grbeš koji je kroz svoju homiliju mladima u okupljenima na ovoj duhovnoj obnovi u Međugorju objašnjavao kako slijediti Krista naglasivši kako je Isus puno puta poslao majku da nam pomogne u tome da slijedimo Isusa.

”Poslao je majku tako puno puta da nam pomogne? Od Betlehema i Kane Galilejske, do ovog mjesta ovdje među ova dva brda. Ako upoznamo Nju, upoznat ćemo i Njega. Kao Majka ljubavi, Ona uporno pita i dosađuje, ali ne zbog sebe nego zbog Njega, od Kane Galilejske do danas, ne zbog sebe, nego zbog Njega”, kazao je fra Jozo dodajući kako imamo samo jedan život te da je pitanje svih pitanja, svih filozofija, svih duhovnosti: Kako živjeti taj jedan jedini život?

Mladima je poručio da za učitelja izaberu Krista te da će tako naći smisao života, a da će ”ljubav postati put i život”.

”Kad krenete doma ovih dana vratit ćete se u kaos ovoga svijeta. Ne vole vas zato što ste katolici, ili što ste kršćani, ne vole vas zato što ste za obitelj ili za brak, za vrijednosti koje ostaju i vrijede, ne vole vas zbog milijun stvari, ali budite zato zahvalni. Kad vas zgaze dignite se, kad vas napadnu kažite: Kriste ja bih opet s tobom. Izbor je jasan. Ako izaberemo njega, izabrat ćemo ono što uvijek ostaje, u ovom svijetu i onom. Izabrat ćemo jedino što ima smisao. Izabrat ćemo ono što jedino ljudskom srcu daje sreću bez prestanka, izabrat ćemo ono što je jedina njegova zapovijed, izabrat ćemo Ljubav. Protiv nje nitko vam ništa ne može. Izaberite njega”, zaključio je fra Jozo Grbeš.

U jutarnjem dijelu programa drugog dana 34. Mladifesta katehezu je mladima držao međugorski župni vikar fra Jure Barišić, koji je, također, govorio kako u Međugorju uz pomoć Kraljice Mira možemo pronaći nadu i smisao svoga života, a to je Isus Krist.

”Zato nas Gospa uvijek vodi Kristu. U toj potrazi za Gospodinom, sljedeći Mariju moramo biti pažljivi kao Marija, pozorni kao Marija, mi moramo biti konkretni kao Marija”, kazao je fra Jure, pojašnjavajući kako je cijela međugorska duhovnost i marijanska duhovnost kristocentrična.

”U centru je Njezin sin Isus Krist. Moleći se Mariji mi idemo sigurnim putem do Isusa Krista”, kazao je fra Jure Barišić i zaključujući svoju katehezu preporučio da se u teškim životnim trenucima obratimo Mariji koja će vidjeti našu muku i posredovati kod svog sina da nas spasi.

Drugi dan 34. Mladifesta: Molitva, kateheza fra Jure Barišića, svjedočanstva, pjesme…

Sudionicima Mladifesta predstavili su se i Marijini obroci. O udruzi koja hrani četiri milijuna djeca govorio je Magnus MacFarlane-Barrow, utemeljitelj i upravitelj ove organizacije te štićenici i volonteri Marijinih obroka. U poslijepodnevnom dijelu programa svjedočili su Daniele Maria Rinaldi i časna sestra Julija Prisjažnaja, a svoju poruku uputio je i mons. Jan Sobilo, biskup zaporiško – kharkivske biskupije u Ukrajini ove godine nije mogao doći na Mladifest ali je mladima iz Ukrajine uputio svoju poruku.

Biskup Jan Sobilo: Neka nas krunica približi kraju rata i miru među svim narodima

Drugi dan 34. Međunarodnog susreta mladih završen je procesijom s Gospinim kipom i klanjanjem pred Presvetim.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne