Fra Marinko Šakota: Obljetnica ukazanja treba nas probuditi da shvatimo tu milost

Iznimno ove godine, zbog svetkovine Presvetog Srca Isusova koja je 24. lipnja, u četvrtak, 23. lipnja slavi se svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja. Svete Mise su samo u župnoj crkvi u 7:30, 11 i 19 sati.

U petak je svetkovina Presvetog Srca Isusova, ujedno i uočnica. Svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati. Nakon večernje svete Mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 6 sati ujutro.

U petak, 24. lipnja je Hodnja mira. Kao i svake godine, Hodnja polazi ujutro u 6 sati ispred samostana svetog Ante na Humcu. Dolazak pred župnu crkvu sv. Jakova u Međugorje predviđen je oko 10 sati.

Hodnja mira počela je 1992. godine. Ove godine je trideset godina od toga. Molit ćemo za mir koji je tako potreban svijetu, Ukrajini, ali u srcima ljudi. To je Gospina želja i na tu nakanu trebamo moliti. Hodnja mira je lijepo i snažno iskustvo tako da ga preporučujem svima

”Pozivamo stoga sve vas župljane i hodočasnike, posebno mlađe da se pridružite molitvi za mir. Lijep je običaj da naši župljani sudionicima Hodnje mira nude osvježenje kad naiđu pokraj kuća – od Podmiletine glavnom cestom prema župnoj crkvi”, objavljeno je u Župnom listiću župe Međugorje.

”Ova molitva je počela 1992. godine. Ove godine je trideset godina od toga. Molit ćemo za mir koji je tako potreban svijetu, Ukrajini, ali u srcima ljudi u cijelom svijetu. Ta molitva je važna za cijeli svijet. To je Gospina želja i na tu nakanu trebamo moliti. Hodnja mira je lijepo i snažno iskustvo tako da ga preporučujem svima”, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je najavljujući ovogodišnji program, naglasio kako ispovijed na samu obljetnicu ukazanja u subotu počinje već od pet sati.

Gospa dolazi jer je Majka jer nas ljubi, a ljubav je tiha, nije silovita, nije bučna… Ona dolazi tiho, poziva nas…

”Mnogi hodočasnici dolaze pješice i da se mogu ispovjediti počinjemo ispovijedati već od pet sati, a prva sveta misa je u 6 sati, a potom slijede mise u 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati, koju će predslaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a na uočnicu misu predslavi župnik na Humcu fra Ljubo Kurtović”, kazao je fra Marinko Šakota, napominjući kako će procesija s Podbrda do crkve na godišnjicu ukazanja krenuti od 16 sati i 30 minuta.

”Ovo je velika milost, koja se događa u naše vrijeme, u našoj generaciji. I zato je obljetnica tu da nas probudi i da posvijesti ponovno da se nebo otvara i da Majka Božja dolazi k nama. Obljetnica Gospinih ukazanja je buđenje, jer spavamo. Poziv je to da se probudimo, da shvatimo što se događa, da shvatimo tu milost jer Majka Božja dolazi k nama. Nebo se otvara. Pred tim dah zastaje. Čovjek stane i u čudu postavlja pitanje: Je li to moguće? To se događa. Događa se na jedan tajnovit način i, našim tjelesnim očima, skriven način, ali takvo je Božje djelovanje – tiho. Gospa dolazi jer je Majka jer nas ljubi, a ljubav je tiha, nije silovita, nije bučna… Ona dolazi tiho, poziva nas… Uvijek postanemo svjesni da biser ostaje biser i onda kada ga ne primjećujemo. On je biser, Gospina ukazanja su biser. Iako smo mi u župi i okolnim mjestima ponekad slijepi i gluhi, ali biser je biser. Cvijet cvjeta i kad ga ne primjećujemo. Ljepota je tu… Hoćemo li je mi primijetiti ili nećemo, do nas je. Šteta je ako milost prolazi pored nas. Ovo je poziv na buđenje”, kazao je, gostujući u programu Radiopostaje Mir Međugorje, fra Marinko Šakota.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne