Fra Massimo Fusarelli: Hodočastim ovdje kako bih zazvao življu vjeru u Isusa Krista

U Međugorju su posljednjeg dana 2021. godine bili hodočasnici iz Švedske, Poljske, Češke, Rumunjske, Austrije, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Njemačke, Belgije, Italije, Meksika i Hrvatske.

Molitveno bdijenje u crkvi sv. Jakova u Međugorju pred svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira počelo je u 22 sata, a nakon toga je uslijedilo misno slavlje u 23:30 sati, kojim se i ušlo u novu građansku godinu, a predslavio ga je general Reda manje braće fra Massimo Fusarelli, uz koncelebraciju stotinjak svećenika. Njemu je dobrodošlicu u Međugorje poželio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a za dolazak mu je zahvalio i međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je na kraju brojnim hodočasnicima na njihovim jezicima čestitao novu godinu.

”Neka Gospodin svrati svoj pogled na te i mir ti podari! Ovoga, prvog dana godine posvećenog Bogorodici i molitvi za mir, riječi takozvanog Aronovog blagoslova daju nam svjetlo za novo vrijeme koje se otvara: to je lice Božje koje nam pokazuje smjer i dariva nam mir. Godinu ne započinjemo uzdajući se u sebe i u svoje mogućnosti da posijemo i postignemo mir. Znamo, taj mir – Krist je naš mir! – je dar koji dolazi odozgo, to je blagoslov upućen nama, to je obećanje dobra”, riječi su kojima je fra Massimo Fusarelli počeo svoju homiliju te sve pozvao da ”prihvatimo ovaj dar mira”.

”Na ovu svetkovinu kojom se završava Božićna osmina, dano nam je, kao što smo molili na početku Mise, kušati prvine Njegove milosrdne ljubavi. Jer mir je uistinu Božji dar, a ne rezultat naših siromašnih nastojanja”, pojasnio je fra Massimo.

Homilija generala Reda manje braće fra Massima Fusarelija na Molitvenom dočeku Nove godine u Međugorju

”Došao sam kao hodočasnik u ovo mjesto kako bih započeo novu godinu i donio ovdje, s radošću i vjerom, prije svega braću iz Reda manje braće, Siromašne Sestre svete Klare i brojne članove Franjevačke obitelji. Hodočastim ovdje kako bih za sve nas zazvao jednu življu vjeru u Isusa Krista, Utjelovljenu Riječ, središte svemira i povijesti. Ovdje sam hodočasnik, kao nasljednik sv. Franje, koji je „Isusovu je Majku obasipao neizrecivom ljubavlju zato što nam je dala brata, uzvišenoga  Gospodina. Njoj je molio posebne pohvale, upravljao prošnje, prikazivao osjećaje, koliko to i kako ljudski jezik ne može ni izraziti.“ Tako nam otkriva Toma Čelanski.

U ovome mjestu, u Međugorju, već dugi niz godina brojne osobe vide kako se u njima ponovno pali plamen vjere u slušanju Božje riječi, u slavljenju sakramenata, posebno u sakramentu Pomirenja i Euharistije. I tu se otvara sloboda u otkrivanju dara molitve, osobito kroz šutnju i klanjanje. I zbog toga su mnogi u ovome mjestu doživjeli dar pomirenja i mira”, kazao je general Franjevačkog reda, pojašnjavajući i kako sve to nalazimo ”u Djevici Mariji, Bogorodici i našoj sestri u vjeri”.

”Kao što kaže sveti Franjo s Marijom uistinu možemo postati kuća, palača, Božje svetohranište, usred svijeta. Kao i na Njoj, Duh Gospodnji će počivati i ​​na nama, i u nama će pronaći dom i prebivalište”, kazao je fra Massimo Fusareli i potom zaključio: ”Bogorodica, Kraljica Mira, koja je uzvišenoga Gospodina učinila našim bratom, neka nas nastavi blagoslivljati i pratiti u miru. Sretna vam nova godina! Amen.”

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne