Fra Massimo Fusarelli: Međugorje nas upućuje na Evanđelje i pomaže nam živjeti u vjeri

Već je gotovo mjesec dana prošlo od završetka 33. Mladifesta u Međugorju, a još uvijek se slažu dojmovi. Još uvijek nam se javljate sa svojim iskustvima, svojim pričama, svojim doživljajima… Traje to cijelu godinu. Čak i do sljedećeg Festivala mladih. Brojni su crkveni velikodostojnici koji sudjeluju na Mladifestu, a jedan od onih koji je bio ove godine je generalni ministar reda manje braće fra Massimo Fusarelli. Mladima je održao katehezu, slavio je svetu misu, a nakon svega i on je podijelio svoje dojmove o Mladifestu. I on je bio oduševljen.

”Čuo sam već o festivalu mladih u Međugorju, o broju ljudi koji sudjeluju i oduševljenju koje dožive, ali vidjeti to sve uživo je nešto posve drugo, ali više od tog oduševljenja koje se vidi izvana, ono što me se puno, puno više dojmilo je radost, molitva u tišini i sabranost. Prirodno je da mladi pjevaju, plešu, da se vesele… Ali mir, tišina i sabranost koju sam doživio na svetoj misi duboko me se dojmila. Ova stvarnost vjere koju ovdje susrećem i ljude koje tu susrećem, sve ono što oni žive potiče me na razmišljanje. Kao pastir imam i jednu brigu glede rada s mladima. Radio sam deset godina s mladima. Lako je biti oduševljen i radostan u jednom ovakvom ambijentu, ali kada se vrate kući to nije jednostavno i moramo ih pratiti. Trebamo imati jezgre u kojima ćemo sazrijevati nakon trenutaka oduševljenja poput ovih koje smo proživjeli i nadam se da znamo stvoriti takva oduševljenja”, kazao je fra Massimo koji je govorio i o tome kako je teško birati kriterije koji nas vode na pravi put, pojašnjavajući kako je to put Evanđelja.

Kao pastir imam i jednu brigu glede rada s mladima. Radio sam deset godina s mladima. Lako je biti oduševljen i radostan u jednom ovakvom ambijentu, ali kada se vrate kući to nije jednostavno i moramo ih pratiti.

”Od početka svoga propovijedanja Isus je govorio obratite se i vjerujte Evanđelju, ljubite Gospodina svim svojim srcem i svoga bližnjega kao sebe same. I prije svoje smrti Isus nam je ostavio jednu veliku zapovijed: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio. Čini mi se da je u svim svetištima u kojima je Majka Božja željela da je upoznamo, činila samo jedno – željela nas je vraćati Evanđelju. Ne postoji neko drugo Evanđelje, neka druga objava, samo postoji Isusovo Evanđelje. I Međugorje nas upućuje na to Evanđelje i to je kriterij. Molitva, tišina, klanjanje Presvetom i još jedna riječ koja nije više u modi, a to je pokora, žrtva… to su sredstva za moći živjeti Evanđelje. Danas naše kršćanstvo izgleda više okrenuto vanjštini i društvenom životu, ali životom molitve i Evanđelja više smo okrenuti Bogu i na takav način Međugorje nam pomaže živjeti u vjeri”, kazao je fra Massimo Fusarelli, koji je za ranijeg dolaska u BiH isticao važnost fratara i službe koju ovdje obavljaju kao i mučeničku povijest hercegovačkih franjevaca.

Međugorje nas upućuje na Evanđelje i to je kriterij. Molitva, tišina, klanjanje Presvetom i još jedna riječ koja nije više u modi, a to je pokora, žrtva… to su sredstva za moći živjeti Evanđelje. Danas naše kršćanstvo izgleda više okrenuto vanjštini i društvenom životu, ali životom molitve i Evanđelja više smo okrenuti Bogu i na takav način Međugorje nam pomaže živjeti u vjeri

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli za suradnike ima i svećenike iz Hercegovačke franjevačke provincije. Fra Vjekoslav Milićević je njegov tajnik, dok je prethodni provincijal fra Miljenko Šteko gvardijan Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu.

”Prije svega to nam kaže da imamo mlade fratre. Znači, imamo nekoga koga možemo uzeti, u drugim krajevima to nije moguće, jer jednostavno ih nema. I to je Božji dar, a darovi Božji nam pomažu da ostanemo ponizni. To je doprinos koji ova Provincija može dati svome Redu. Daje taj doprinos i može ga još više dati. Završeno je vrijeme u kojemu je ova Provincija imala poteškoće s Rimom, s Generalnom kurijom… To je vrijeme završeno! I rekao bih da smo sada u jednom normalnom vremenu u kojem ova Provincija može izraziti cijelo svoje bogatstvo. Savjetujem fratrima ove provincije da ostanu sa svetim Franjom na putu Evanđelja u vjeri, u radosti i u blizini Božjega naroda, u blizini svakog čovjeka. I mogu reći da sam osobno jako zadovoljan suradnjom s fra Vjekom i fra Miljenkom”, kazao je generalni ministar reda manje braće fra Massimo Fusarelli, a razgovor možete poslušati i u audiozapisu

Sanja Pehar

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne