Franz Josef Gollowitsch 750. put doveo hodočasnike: Iz Međugorja se uvijek vraćam ojačan

Franz Josef Gollowittsch (61) iz Austrije već desetljećima hodočasnike dovodi u Međugorje. Prvi put skupinu je sa svojim autobusom dovezao 1988.godine kada je dobio dozvolu za vožnju autobusa. Hodočasnike od tada dovodi redovito, a prošli vikend hodočasnici su u Međugorje u njegovoj organizaciji i s njegovim autobusom stigli 750. put, a on je sa skupinom svojih prijatelja iz Beča došao biciklom.

Put od Beča preko Graza i Steiermarka, dug oko 800 kilometara prelazi dvadesetak puta godišnje. Ta jubilarna brojka bila je prigoda da ga ugostimo u Međugorskim minutama Radiopostaje Mir Međugorje.

Za Međugorje je čuo od svog oca, koji je dolazio prije njega i koji je o tome razgovarao u kući…

”Ali je to prolazilo pored mene. Nisam uopće razmišljao o tome”, kazao nam je Gollowitsch, ali kada je dobio vozačku dozvolu za autobus 1988. godine u njemu se rodila želja za dolaskom u Međugorje i uskoro je počeo dolaziti, vozeći autobus. Prisjetio se svog prvog dolaska u ovo mjesto.

”S hodočasnicima sam vozio cijeli taj put. Bilo je jako puno magle išli smo preko Banje Luke i Jajca, a ovdje u Međugorju ništa nije bilo, ali bilo nam je jako zanimljivo jer je bilo jako puno ljudi. Ja nisam bio toliko religiozan, ali me je jako zanimalo. Nakon tih dana u kojima sam bio ovdje puno sam razmišljao o tome i moj se život promijenio. Nakon toga dolazio sam jednom ili dva puta godišnje, imao sam drugi zanat, ali od 1992. godine kada sam preuzeo tvrtku od oca dolazio sam češće. Jako zanimljivo je ovdje”, kazao nam je Gollowitsch, a i on je jedan od milijuna ljudi kojima je Međugorje promijenilo život.

”Kada dođeš, kao da dođeš u neki drugi svijet, osjetiš da si ovdje zaštićen, možeš predati svoje teškoće, možeš zahvaliti… Zahvaliti za sve dobro, ali i zahvaliti jer imaš snagu za sve ono što činiš. Nekad ne osjetiš da te Bog čuva i prati, ako tražiš dublje ili se nešto dogodi onda počneš razmišljati i možeš osjetiti da si praćen i da te Bog vodi. Nije jednostavno u početku, ali kada prijeđeš tu prekretnicu i kada svoju dušu predaš, život predaš, sve predaš… onda počinje pravi život. U Međugorju je to jako jednostavno jer je oko tebe takvo ozračje, osjećaš se dobro, ojačano, možeš se predati, možeš tražiti molitvu ili razgovor s Bogom, pričati s Marijom našom majkom i to se ovdje može osjetiti”, kazao je Gollowitsch, naglašavajući kako ga je u Međugorju jako dotaklo da možeš doći i predati sve svoje poteškoće pa se ojačan vratiti iz Međugorja pa se Gollowitsch iznova, i iznova uvijek vraća u Međugorje.

”Ako si jednom bio ovdje, onda se uvijek vraćaš i to je nešto posebno”, kazao je Gollowitsch koji se tako vratio najmanje 750 puta. Barem je toliko dolazaka izbrojio.

”Prošle godine sam u vrtu sv. Franje slavio svoj šezdeseti rođendan. Upitali su me koliko sam puta bio u Međugorju? To je bio veliki upitnik, a onda sam se ‘bacio’ na istraživanje i došao do toga da će uskoro biti 750. dolazak i to je sada. Dio je došao autobusom, a ja sam bio u skupini s biciklistima, što je vrlo lijepo”, kazao je Gollowitsch ističući kako mu je dolazak biciklom u Međugorje najdraži, a tako dolazi dva puta godišnje, te ističe kako je biciklom najljepše.

”Ali ne električnim biciklom”, napominje sa smiješkom, a uz dva dolaska godišnje biciklom, autobusom dolazi gotovo dva puta mjesečno.

”Nekada smo znali i po tri ili četiri puta mjesečno dolaziti. Sada je to rjeđe, jer i drugi organiziraju različita hodočašća. Prije svećenici nisu smjeli organizirati hodočašće, a sada mogu…”, kazao je Golllowitsch koji već planira i najavljuje svoje novo hodočašće, na koje ”dolazim autobusom i dovodim hodočasnike u Gospinom mjesecu listopadu”. Bit će mu to 751. hodočašće, a svoj autobus ukrasio je fotografijama međugorske crkve i Gospinog kipa pa je već prepoznatljiv među hodočasnicima.

”Za mene je ta fotografija iz Međugorja na autobusu jedan bitan znak, bitno je pokazati se da Kristov. Ako si kršćanin, treba stajati iza toga i pokazati da si kršćanin, bez obzira ima li posljedica ili ne. Zanimljivo je da još nitko nikada nije loše reagirao na moj autobus, nego ga svaki put i fotografiraju, a to me i ojača jer mogu pokazati što sam”, kazao je Franz Josef Gollowitsch. Za prijevod zahvaljujemo Mariji Vasilj Čale, a cijeli razgovor s njim, emitiran u Međugorskim minutama, poslušajte u audiozapisu.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne