Gdanjski nadbiskup mons. Tadeusz Wojda: I ja sam u Međugorju sjeo i ispovijedao

U svojoj homiliji na misi zadušnici pred sprovodne obrede nadbiskupa Henryka Hosera, nadbiskup Gdanjska mons. Tadeusz Wojda prisjetio se svojih posljednjih razgovora s mons. Hoserom.

”Krajem srpnja posjetio sam ga u Ołtarzewu. Patnja i bol bili su vidljivi na njegovu licu, ali je ostao potpuno miran i spokojan. Bio je željan, kao i uvijek, razgovarati o raznim temama, postavljati pitanja, komentirati, ocjenjivati i davati vrijedne prijedloge. […] Pokazivao je neizmjernu volju za rad, ali je također bio svjestan svojih zdravstvenih problema. Čak je dodao da je vjerojatno došao kraj i da je spreman na sve ako je to Božja volja. Pokušao sam ga ohrabriti rekavši da ga čekaju u Međugorju, da tamo ima još puno posla i da se mole za njegovo zdravlje… To sam mu ponovio u telefonskom razgovoru početkom kolovoza iz Međugorja”, kazao je nadbiskup Wojda u svojoj homiliji, a tada, za vrijeme Mladifesta kada je bio u Međugorju posjetio je i Radiopostaju Mir Međugorju. Dao je intervju u kojemu je, između ostaloga, govorio i o Međugorju.

O Međugorju i Mladifestu

“Ja vidim Međugorje kao jedno posebno mjesto, gdje se živi duhovnost, gdje se živi vjera, kršćanstvo. Naravno mladi koji dolaze ovdje, dolaze jer osjećaju nešto. U stankama sam razgovarao s ljudima, s mladima, i kažu da dolaze ovdje jer se osjećaju privučeni ovim mjestom. Vjerujem da je upravo to nešto posebno što se osjeća ovdje i to ih privlači. Dolaze ovdje jer osjećaju da njihova vjera ponovno nalazi snagu, hrabrost, i posebice motivaciju da bi živjeli vjeru svakoga dana”.

O Međugorju kao modelu nove evangelizacije

“Vjerujem da je tako! Tradicionalne oblike evangelizacije koje imamo su svakako vrijedni, ali danas postoje i novi načini evangelizacije. Mladi na poseban način osjećaju potrebu tih novih metoda evangelizacije, pjesma, klanjanje, neki prigodni program. Ovdje imamo klanjanje Presvetom, čašćenje križa, procesiju i sve se to ovdje živi na jedan radostan način, s pjesmom, zborom kojeg imamo. Mladima se to sviđa, i to je jedan novi oblik, lijepi oblik, privlačan oblik evangelizacije, koji odgovara potrebama mladih. Plod tog načina življenja evanđelja su ispovijedi. Na ispovijed dolazi sve veći broj mladih. Osjećaju da ovdje mogu govoriti, razgovarati sa Djevicom Marijom, izraziti ono što osjećaju unutra. Osjećaju se shvaćeni, ali isto tako osjećaju se ispunjeni duhovnim sadržajima, koji su im potrebni u svakodnevnom životu”.

O Međugorju kao ispovjedaonici svijeta

“Ja vjerujem da je Međugorje, u ovom vremenu, postalo ispovjedaonicom svijeta. Dovoljno je vidjeti te svećenike koji ispovijedaju, i puno ih je, ispovijedaju na svim jezicima. Jutros sam šetao pored crkve, i odmah sam susreo osobe koje su od mene tražile ispovijed, i ja sam sjeo i ispovijedao. Ispovijedao sam kratko jer nisam imao vremena, ali sam shvatio koliko je potrebna ispovijed ovdje, posebice u zapadnoj Europi, gdje se ljudi više ne ispovijedaju, jer ne osjećaju potrebu”.

Na kraju je nadbiskup Wojda pozvao sve da iskoriste što je više moguće od Mladifesta, kako bi ispunili i obogatili svoj duhovni život. Cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu, a podsjećamo Vas i na homiliju nadbiskupa Wojde na 32. Mladifestu te katehezu koju je održao mladima u Međugorju.

Razgovarao: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne