Hodočasnici iz Poljske pješačili više od 1500 kilometara do Međugorja

U Međugorje je ovih dana stigla jedna posebna i nesvakidašnja skupina hodočasnika iz Poljske. Naime, oni su nakon 48 dana pješačenja i nakon prijeđenih više od 1500 kilometara stigli u Međugorje kako bi se Gospi zahvalili i kako bi molili za mir u svijetu, u srcima, u obiteljima i za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu. U Međugorje su pošli 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, iz Niepokalanówa, Grada Bezgrešne kojega je osnovao sveti Maksimilijan Marija Kolbe, čiji spomendan Crkva slavi upravo danas, 14. kolovoza. U Međugorje su stigli prije nekoliko dana, točnije 11. kolovoza, a u današnjem susretu s njima ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju saznali smo još nekoliko zanimljivih detalja o ovom nesvakidašnjem hodočašću. Tijekom hodočašća nosili su i veliki križ, te zastavu s Gospinim likom i porukom „Molite, molite, molite”. U Međugorje je stiglo osmero hodočasnika, a susreli smo njih šestero, dok ih se dvoje nalazilo na nekima od brojnih molitvenih mjesta u Međugorju.

„Hodočašće iz Poljske smo započeli 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, a u Međugorje smo stigli 11. kolovoza, dakle nakon 48 dana putovanja. Ukupno smo prešli više od 1500 kilometara, znači svakodnevno smo prelazili između 30 i 35 kilometara. Ovo mi je prvi put da hodočastim u Međugorje na ovako veliku udaljenost, a neki od nas su i prije ovoga hodočastili, također pješice, u Rim kada je bila kanonizacija sv. Ivana Pavla II. 2014. godine. Razlozi, odnosno nakane, zbog kojih smo se odlučili na ovakvo jedno hodočašće su brojne, a neke od njih su za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu od strane pape Franje, za obraćenje i mir u našim srcima, u našim obiteljima i u svijetu, te za osobne nakane”, kazali su hodočasnici, dodavši da je većini od njih ovo prvi put da su u Međugorju, dok je dio njih bio ovdje i prije.

„U Međugorju se osjećamo prekrasno, ovo je prekrasno mjesto, za nas je ovo jedno nevjerojatno mjesto. Za Međugorje sam osobno saznao prije puno godina i došao sam ovdje jer je tu Marija i jer se ovo sve događa upravo sada. Ono što bi posebno naglasili u Međugorju je onaj trenutak u 18:40 sati kada se čuju tiha zvona i kada sve zastane jer je u tome trenutku Gospino ukazanje i uvijek u to vrijeme ja osobno imam suze u očima. Bili smo također i na Brdu ukazanja i na Križevcu, prvoga dana smo bili na Podbrdu, a drugoga dana smo bili također i na Križevcu. U Međugorju ćemo biti još nekoliko dana, neki od nas odlaze 16. kolovoza, a neki 17. kolovoza, netko će ići u Poljsku s autobusom, a netko s automobilom, no sigurno nećemo pješke, to nam nije moguće”, kazali su nam uz veliki smiješak na licima. Za kraj su nam kazali kako pozivaju sve vjernike iz Poljske da dođu u Međugorje, te da svi mi moramo povjerovati Bogu i Mariji, dodavši da su na ovom hodočašću uvelike osjetili i Božju providnost preko gostoljubivosti vjernika, posebice dok su hodočastili kroz Hrvatsku.

„Međugorje i Poljska su jako povezani, jučer je bila i sveta misa za mons. Hosera, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku ljudi su prema nama bili veoma gostoljubivi, davali su nam hranu i sve ostalo što nam je bilo potrebno. I mogu reći da su Hrvati slični Poljacima, volimo ove ljude. Kada smo krenuli prema Međugorju prolazili smo kroz Češku, Slovačku, Mađarsku, zatim kroz Hrvatsku, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku išli smo kroz gotovo cijelu zemlju, preko Zagreba i Imotskoga, pa smo kroz Imotski došli ovdje u Bosnu i Hercegovinu. Za nas je jako važno da smo došli ovdje i da slušamo Mariju. Kao što smo rekli, ovdje smo došli moliti za mir, za obraćenja srca, a naravno svatko od nas je u svome srcu ponio i svoje osobne nakane. Također, ako nam se ukaže prilika da nekada u budućnosti opet ponovimo ovo hodočašće, rado ćemo se odazvati”, kazali su nam hodočasnici iz Poljske koji će u Međugorju ostati još nekoliko dana, te svakodnevno sudjelovati na večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne