Hodočasnici iz Ukrajine: Međugorje je mjesto gdje se ljudska srca mijenjaju

Na Brdu ukazanja susreli smo veliku skupinu hodočasnika iz Ukrajine. Došlo ih je 110, a među njima su i trojica svećenika. Ukrajinci će u Međugorju ukupno biti tri dana, a prvoga dana svoga hodočašća molili su radosna otajstva Gospine krunice na Brdu ukazanja. Nakon zajedničke molitve koju su molili dok su se penjali, dolaskom kod Gospina kipa ostali su u osobnoj molitvi, miru, sabranosti… Nisu skrivali osmijeh s lica što su došli u Međugorje kako bi pronašli svima prijeko potrebni mir, a nakon što su se pomolili, s nekima od njih smo i razgovarali, te su nam radosno kazali svoje dojmove s hodočašća.

Molimo se za mir u našoj domovini i u svijetu, za milost Božju, za mir u srcima ljudi. Osobno dolazim u Međugorje već 12 godina te vjerujem da će biti mir i da će nas Majka Božja čuvati

„Molimo se za mir u našoj domovini i u svijetu, za milost Božju, za mir u srcima ljudi. Osobno dolazim u Međugorje već 12 godina te vjerujem da će biti mir i da će nas Majka Božja čuvati. Došli smo s dva autobusa, a s nama u duhovnoj pratnji su i tri svećenika. U Međugorju ćemo ukupno ostati tri dana, danas smo bili na Brdu ukazanja, sutra ćemo ići na Križevac, ispovjedit ćemo se, te sudjelovati i na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova. Za mene osobno Međugorje je mjesto gdje se nebo otvorilo i spustilo do zemlje. To je tako posebno mjesto gdje se ljudska srca mijenjaju. Puno ljudi dolazi u Međugorje iz Ukrajine i oni ovdje otvore svoja srca, pronalaze milost i vjeru te mole za kraj rata. Međugorje – to je mjesto gdje dolazi Kraljica Mira. Hvala Bogu što imamo Kraljicu Mira ovdje u Međugorju”, kazala je Roma Fedyna, a među hodočasnicima bila je i Anastazja Zaborowska, koja je s nama, također, podijelila nekoliko riječi.

„U Međugorju sam treći put, prvi put sam na hodočašću bila prije godinu dana kada sam bila sa svojom majkom, a drugi put prošlo ljeto sa svojim mužem. Dolazim iz Ukrajine, ali živim u Poljskoj oko šest – sedam godina. Prvi puta kada sam dolazila s majkom bila sam jako impresionirana hodočašćem, u Međugorju se osjećam jako sretno, a imala sam čak i želju ovdje živjeti. U Međugorju sam shvatila neke stvari koje nisam godinama mogla shvatiti, iako sam redovno išla u crkvu i molila. Za Međugorje sam čula prije nekoliko godina preko jednog filma o Fatimi u kojoj se spominjalo Međugorje, ali više sam uspjela saznati prošle godine kada sam vidjela jedan španjolski film o Međugorju koji je nastao 2020. godine, a govori o ljudima koji su dolazili u Međugorje i kojima je Kraljica Mira pomogla. Još bih htjela dodati da je Majka Marija učinila mnoge stvari za mene i na tome sam joj zahvalna”, kazala je Anastazja Zaborowska, koja nije skrivala radost što je mogla treći put u godinu dana doći i zahvaliti Kraljici Mira za sve primljene milosti.

Kako su nam hodočasnici iz Ukrajine još kazali, u Međugorju će tijekom svog trodnevnog hodočašća svakako sudjelovati i na klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu koje će kao i svakog 25. u mjesecu biti cjelonoćno. Zajedničko klanjanje će biti od 19 do 20 sati, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne