Hodočasnici o Mladifestu: Prekrasna duhovna obnova za mlade iz cijeloga svijeta

Prošli tjedan u Međugorju se održao 33. Međunarodni molitveni susret mladih, koji se održao pod geslom „Učite od mene i naći ćete mir“ (Mt 11, 28-30). Tijekom tih dana, na našem vanjskom studiju ispred vanjskog oltara župne crkve Sv. Jakova, susreli smo mnoštvo poznatih lica, a među njima je bila i Marina Garić, koja godinama hodočasti u Međugorje, u sklopu Marijanskog zavjeta za Domovinu. Marina je i ovog ljeta na putu, ali se isključila jednu rutu kako bi prvi put u Međugorju boravila za vrijeme Mladifesta. Zašto se odlučila na to, te kakvi su joj dojmovi s 33. Mladifesta, podijelila je za Radiopostaju Mir.

”Ovaj put sam osjetila Gospin poziv da dođem. Prijateljica me pozvala da dođem na Mladifest i sada došla prvi put. Prošle godine sam isto hodočastila u Međugorje, isto izvan Marijanskog zavjeta za Domovinu, iz Imotskog do Međugorja, 65 km, povodom 40. obljetnica ukazanja, a inače dolazim s Marijanskim zavjetom za Domovinu. To bude oko blagdana Velike Gospe ili malo iza. Ove godine dolazimo 18. kolovoza iz Mostara, a 19. kolovoza idemo dalje prema Metkoviću”, kazala je Marina Garić, koja je prenijela svoje dojmove o Festivala mladih.

”Zaista je prekrasno, ovdje sam od početka, i čini mi se da su svi sadržaji tako lijepo posloženi, kao jedna prekrasna duhovna obnova za mlade ljude iz cijeloga svijeta i puno radosti, zajedništva, koje se može zaista osjetiti, ali također i tišine i mira i sabranosti, koju nam Gospodin daruje porukama naše nebeske Majke, kroz ispovijed, misu, klanjanje, kateheze, različita poticajna svjedočanstva, odlazak na Brdo ukazanja, Križevac, kroz osobnu molitvu i kroz zajedničku molitvu, kroz prekrasne pjesme, slavljenje Boga. Zaista posebno dotiču pjesme Međunarodnog zbora i orkestra, za vrijeme svete mise, i osjećaj je kao u raju, gdje smo svi zajedno ujedinjeni i slavimo Gospodina, kao i taj odlazak na Brdo ukazanja, s tim mnoštvom ljudi. Inače idem često, ali toliko mnoštvo da se slijeva Gospi, i da svi zajedno molimo krunicu gore i jučer mi je bio poseban dan (2. kolovoza, o.a.), taj događaj procesije s kipom, nakon svete mise i posveta Gospi. I to što sam ovdje bila prvi put za blagdan Gospe od Anđela, koji je nama poseban, ja sam prije bila i u Frami, pa je to dan porcijunkulskog oprosta, i bila sam  i u Porcijunkuli, ali ovdje u Međugorju je poseban osjećaj, kao da sam kod kuće. Mama mi je blizu, iz Klobuka, tako da često dolazim u Međugorje, od djetinjstva, pa do sada i uvijek se radujem doći i pozivam sve da dođu, da se svaki dan obrate, da priđu Kristu, jer im On može dati sve ono što im nitko drugi ne može dati, i uistinu Njemu ništa nije nemoguće. Gospa nas na to poziva, jer je Ona prva Njega nosila, od Njega učila, i prva je Gospodinu rekla DA, da mi u Njenoj školi, molitvom srcem, postom, možemo učiti da na poticaje Božje, na poticaje Duha Svetoga, odgovorimo poput Nje: „Neka mi bude po riječi tvojoj.“, kazala je Marina Garić, a cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne