Krunicom na Brdu ukazanja jutros u 6 sati počeo program drugog dana 32. Mladifesta

Očekujući uz pjesmu, zvuk zvona sa zvonika međugorske župne crkve sv. Jakova, točno u 6 sati ujutro, započeo je program 2. dana Međunarodnog molitvenog susreta mladih, koji se ove godine održava 32. put za redom, pod geslom “Koje dobro moram činiti”, iz Matejeva Evanđelja. Na Brdu ukazanja, zajedno s mladima iz 54 zemlje, krunicu su predmolili međugorski župnik fra Marinko Šakota i vidjelac Ivan Dragićević. Fra Marinko je na početku od srca pozdravio sve prisutne te nastavio: “Molimo sada krunicu, u zajedništvu s našom nebeskom Majkom Marijom, Kraljicom Mira, zajedno s Isusom. 40 godina Božje milosti, svega toga svjesni, molimo sada krunicu za mir, za Gospine nakane, da se mir Božji širi u srcima ljudi, u obiteljima i po svijetu!”

Nakon što su se izmolila radosna otajstva Gospine krunice, fra Marinka smo upitali o dojmovima sa sinoćnje mise otvorenja 32. Mladifesta, koju je predslavio kardinal Robert Sarah prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

“Prelijepi osjećaji da su mladi ponovno u Međugorju, u tolikom broju, unatoč ovoj situaciji. Zaista je prelijepo. Radosni smo. Ja sam osobno ispunjen, radostan, Bogu i Gospi hvala”, kazao nam je jutros fra Marinko.

Na molitvi su sudjelovali i hodočasnici iz Hrvatske, a mi smo susreli Kristijana iz Požege i njegovog prijatelja Pavla iz Slavonskog Broda. Kristijanu je ovo peti dolazak na Mladifest, a Gospi se zavjetovao da će dolaziti svake godine u Međugorje. S nama je podijelio svoja dosadašnja iskustva.

“Ne mogu nešto posebno izdvojiti od programa, no prekrasno mi je što započinjemo ovdje (na brdu Ukazanja op.a.) s krunicom i završavamo sa svetom misom gore na Križevcu”, kazao nam je Kristijan otkrivši nam i koje je plodove prepoznao u Međugorju.

“Mnoga obraćenja, spašavanje obitelji, mnogi brakovi, svećenički i redovnički pozivi, darovi ozdravljenja. Toliko je toga, da se to ne može nabrojati”, govori nam Kristijan, iako bi satima mogao nabrajati plodove.

Prelijepi osjećaji da su mladi ponovno u Međugorju, u tolikom broju, unatoč ovoj situaciji. Zaista je prelijepo. Radosni smo. Ja sam osobno ispunjen, radostan, Bogu i Gospi hvala

fra Marinko Šakota,
međugorski župnik

Njegov prijatelj Pavao, ove godine je prvi put na Mladifestu. Osjetio je poziv da dođe i sa ostalim sudionicima kroz šest dana, uz molitvu, pjesmu, kateheze, svjedočanstva, klanjanje i euharistiju obogati svoj duhovni život i otkrije odgovor na pitanje “Koje dobro moram činiti” (Mt 19, 16). Pavao nam je o jutrošnjoj molitvi krunice na Brdu ukazanja kazao kako je ”bilo lijepo, osjeti se smiraj, jedan mir u duši”.

A po mir u duši došli su i mladi iz 54 zemlje, iz SAD-a, Češke, Francuske, Austrije, Meksika, Nikaragve, El Salvadora, Poljske, Nizozemske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Svete Zemlje, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine, Paname, Venezuele, Slovačke, Albanije, Argentine, Bjelorusije, Belgije, Brazila, Kameruna, Kine, Kolumbije, Dominikanske Republike, Ekvadora, Engleske, Gvadalupe, Madagaskara, Martinika, Haitija, Irske, Libanona, Litve, Latvije, Paragvaja, Perua, Portugala, Portorika, Rusije, Škotske, Srbije, Južne Koreje, Švedske, Trinidad i Tobaga, Ugande i Zimbabvea.

Tekst: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne