Kulturno umjetničko društvo ‘Lipovac’ iz Generalskog Stola posjetilo Međugorje

U Mostaru je u nedjelju, 30. lipnja u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH i Hrvatske kulturne zajednice u FBIH. Na ovoj manifestaciji je prvi put sudjelovalo i Kulturno umjetničko društvo ‘Lipovac’ iz Generalskog Stola, čiji su članovi posjetili i Međugorje. U međugorskim minutama ugostili smo članove ovoga Društva Ivančicu Mlinac i Petra Malovića, jednoga od osnivača i tajnika KUD-a Lipovac.

„Društvo je osnovano 1986., trenutno broji 50-ak članova. Mi se uglavnom bavimo izvornim folklorom, prezentiramo izvorni folklor našega područja, ali se bavimo i koreografiranim folklorom, znači njegujemo i kulturne tradicije drugih krajeva Republike Hrvatske“, kazao je Petar Malović.

Ivančici Mlinac ovo je drugi dolazak u Međugorje.

„Prije šest ili sedam godina išli smo u Međugorje ispred općine Generalski Stol. To mi je bio prvi posjet. Išla sam i na Podbdo i na Križevac, i na misu, klanjanje. Svi su mi govorili kako je ispovijed u Međugorju posebna. Toliko te to duboko zahvati, da možeš jednostavno zacijeliti sve svoje rane, sve ono što sam mislila da je prošlo, nestalo, tek tada sam u Međugorju dobila nekakav mir i oslobođenje. I to mi je ostalo za cijeli život jedno divno ne samo iskustvo nego i oslobođenje“, kazala je Ivančica, a cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu.

Dragana Pavlović

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne