Međugorje u molitvi sa Svetim Ocem

Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije u svibnju organizira „molitveni maraton“ krunice iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, među kojima je i Međugorje, za prestanak pandemije.

Inicijativa pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) uključuje svakodnevnu molitvu u svetištima diljem svijeta koja će tako postati promicatelji molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama. Papa je u subotu 1. svibnja započeo molitveni maraton u vatikanskoj bazilici te će ga i završiti u ponedjeljak 31. svibnja u Vatikanskim vrtovima.

Međugorje je radosna srca dočekalo ovu vijest koja nas je zaista još ohrabrila i još nam više dala do znanja da je Međugorje papi Franji u srcu, koliko mu znači osjetili smo i ovaj put. Da je Međugorje papi Franji u srcu, i sam sam iskusio kada sam 2018. godine bio u Vatikanu i osobno se susreo s njim.

fra Marinko Šakota,
međugorski župnik

Molitva krunice prenosi se izravno na službenim kanalima Svete Stolice svakoga dana u 18 sati, a krunica će se u Međugorju moliti sutra 15. svibnja pa će taj dan i redoviti molitveni program s vanjskog oltara crkve Sv. Jakova biti pomaknut sat vremena. Molitva krunice bit će u 18 sati a potom u 19 sati euharistijsko slavlje. Prije toga u našem radijskom programa, ali i na našim videoplatformama (medjugorje.hr, facebook stranice, youtube kanali) emitirat će se i posebna jednosatna emisija ”Međugorje u molitvi sa Svetim Ocem” u kojoj ćemo, uz zanimljive priloge imati i relevantne goste, među kojima i međugorskog župnika fra Marinka Šakotu, koji nam je ispričao kako je ova vijest o molitvenom maratonu dočekana u Međugorju.

”Međugorje je radosna srca dočekalo ovu vijest koja nas je zaista još ohrabrila i još nam više dala do znanja da je Međugorje papi Franji u srcu, koliko mu znači osjetili smo i ovaj put. Da je Međugorje papi Franji u srcu, i sam sam iskusio kada sam 2018. godine bio u Vatikanu i osobno se susreo s njim. Osjetio sam nakon susreta s njim koliko mu Međugorje znači, koliko mu je Međugorje važno… To je moj osobni dojam, i na tom tragu možemo razumjeti stavljanje Međugorja u program i prošle i ove godine”, kazao je fra Marinko naglašavajući kako u Međugorju od samog početka večernjeg molitvenog programa, uz slavljenje euharistije, moli i krunica.

”Molitva krunice je jednostavna molitva, prihvatljiva za sve ljude. I oni koji ne razumiju hrvatski jezik lako mogu ući u tu molitvu, prihvatiti je i zajedno sudjelovati u toj zajedničkoj molitvi. To je jedna prikladna molitva, koja je življenje s Marijom i Isusom. To znači gledati Marijinim očima otajstva koja su stavljena pred nas. Moliti krunicu znači približiti se Mariji, kako bismo bili bliže Isusu”, kazao je fra Marinko u najavi molitvenog maratona krunice u mjesecu svibnju, kojega je na inicijativu pape Franje organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Moliti krunicu znači približiti se Mariji, kako bismo bili bliže Isusu. To znači gledati Marijinim očima otajstva koja su stavljena pred nas.

fra Marinko Šakota,
međugorski župnik

Već je prošle godine Sveti Otac vjernicima napisao pismo, pozivajući ih da tijekom svibnja „ponovno otkriju ljepotu molitve krunice“ u vlastitom domu: „Ustrajni i složni u molitvi, zajedno s Marijom“ (usp Dj 1, 14), bila je tema molitve krunice koju je prošle godine 30. svibnja uoči blagdana Duhova Papa predvodio iz Lurdske spilje u Vatikanskim vrtovima. Tada je videovezom bio povezan s brojnim marijanskim svetištima i mjestima molitve sa svih kontinenata, a u tu se molitvu iz crkve Sv. Jakova uključilo i Međugorje.

Velimir Begić

 

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne